Knæk Cancer

- Jeg dør måske af kræft, men fredag vil jeg danse for at knække cancer

John Erik Hansen skal på fredag danse med Marianne Eihilt i 'Vild med dans'. Mastiff / TV 2

58-årige John Erik Hansen er syg med kræft i bugspytkirtlen. Hvor længe han har tilbage at leve i, ved han ikke.

Det var dagen før juleaften sidste år, John Erik Hansen fik den grufulde besked. Han havde kræft i bugspytkirtlen.

Den 12. januar i år blev han så opereret, hvor en stor del af bugspytkirtlen og milten blev fjernet samt store dele af tyktarmen og blindtarmen, hvor kræften havde spredt sig til. Hvad John Erik ikke vidste på dette tidspunkt var, at behandlingsforløbet langt fra var slut.

Kort tid efter operationen begyndte John Erik nemlig igen at få smerter, og det var ikke bare de smerter, som er forbundet med en operation af den kaliber, som John Erik var igennem. Så han kom ind til en scanning for at få undersøgt, om der var mere kræft tilbage.

- Da overlægen kom ind med resultatet af scanningen, vidste jeg, at det ikke var godt. Han gav mig en besked om, at der stadig var kræft i bugspytkirtlen, men denne gang kunne man ikke fjerne det. Så nu skulle jeg ikke bare have forebyggende kemo, men livsforlængende kemo, fortæller John Erik Hansen.

Har taget godt imod den livsforlængende kemo

Siden da har John Erik været igennem et langt kemoforløb på i alt 27 uger. Et forløb, der har gjort ham træt og svækket. Men der har også været lyspunkter, for John Erik har taget godt imod kemoen.

- Jeg fik at vide, at det var fordi, jeg var i god form. Men jeg har også trænet fire gange om ugen med spinning og styrketræning, og det gør, at kroppen bliver stærkere til at modtage kemoen, fortæller John Erik Hansen.

Det er mærkeligt at leve i uvished, men jeg har været så langt ude, at hvis der var en, der trykkede på "knappen" nu, så var det bare sådan, det var.

John Erik Hansen

Sideløbende med behandlingen har han været tilknyttet et program, der hedder 'Krop og kræft', hvor kemopatienter kan få hjælp til deres træning. Træningen foregår under kontrollerede forhold, hvor de om morgenen - inden træninspasset begynder - får tjekket puls og temperatur af en sygeplejerske. Og så er den store fordel, at man træner sammen med andre kemopatienter.

KNÆK CANCER

  • I uge 43 sætter Kræftens Bekæmpelse og TV 2 for femte år i træk fokus på kræft, der er den hyppigste dødsårsag blandt danskere under 65 år. 
  • Knæk Cancer samler penge ind til kræftforskning, patientstøtte og forebyggelse af kræft.
  • Du kan følge Knæk Cancer på TV 2, på knækcancer.tv2.dk, Facebook og via aktiviteter i hele landet.
  • Knæk Cancer kulminerer med et stort indsamlingsshow på TV 2 lørdag 29. oktober.

- Det har bare været godt på så mange punkter. Det hjælper mig meget at komme ud blandt andre kemopatienter og få vendt nogle ting. Det er også godt for mine omgivelser, at de kan se, at jeg gør noget. Og så er det altafgørende for mig selv, at jeg gør noget aktivt for at forlænge mit liv, siger John Erik Hansen.

Overvældende at danse for 'Knæk Cancer'

Den gode form, som John Erik Hansen nu er kommet i, har også gjort, at han har fået muligheden for at danse i 'Vild med dans', når der fredag samles penge ind til 'Knæk Cancer' på TV 2. Og netop det, at John Erik har fået mulighed for at gøre noget for at samle penge ind til Kræftens Bekæmpelse er meget betydningsfuldt for ham.

- Jeg kan mærke, at jeg bliver virkelig rørt nu. Det føles bare rigtig godt at gøre noget for 'Knæk Cancer', og samtidig er det meget overvældende med alt det fokus på mig. Det er en meget stor oplevelse, fortæller John Erik Hansen.

Tirsdag i sidste uge havde han sin første træning med Marianne Eihilt, som han skal danse vals med.

- Hun havde lige fra starten tillid til, at jeg kunne klare den opgave. Det betyder virkelig meget for mig, siger John Erik Hansen med en stemme, der flere gange i interviewet knækker over.

Med sig i studiet på fredag har han sin kone og sine tre børn, som er i tyverne.

- Det er rart, at de er der, for jeg er hunderæd for at danse nogle trin forkert. Og så er det dejligt at kunne dele den oplevelse med dem, for de har selvfølgelig været hammerkede af det. Efter operationen var mine børn meget trickede, men de skal jo lære at leve videre, siger John Erik Hansen.

Jeg har accepteret døden

Hvor længe John Erik har tilbage at leve i, ved han ikke endnu. Men de seneste scanninger har vist, at hans tumor i bugspytkirtlen er blevet betydeligt mindre. Den 3. november skal han igen scannes.

- Det er mærkeligt at leve i uvished, men jeg har været så langt ude, at hvis der var en, der trykkede på "knappen" nu, så var det bare sådan, det var. Jeg har haft døden helt inde på livet, men nu har jeg accepteret, at jeg måske dør af kræften. Men jeg har ikke opgivet håbet om at leve længe, siger John Erik Hansen.

Hvis scanningen går godt, regner John Erik med at starte med at arbejde lidt igen.

Før sygdommen arbejdede han som lektor på Syddansk Universitet. Dog kommer han ikke tilbage til undervisningen foreløbig.

- Det bliver en langsom opstart, for kroppen har jo været presset med kemoen. Det er gået ud over mine kognitive evner, for min koncentration og hukommelse er blevet meget dårlig. Jeg kan godt koncentrere mig om at snakke med dig, men der er et stykke tid til, jeg kan undervise igen, fortæller John Erik Hansen.