Knæk Cancer

Først efter konens død skulle fodboldstjernen lære at være far

Britiske Rio Ferdinand havde det hele. Rigdom, familie og karriere. Men med ét blev hans kone revet fra ham, og han stod alene med tre små børn.

Han var den dyreste forsvarsspiller i fodbold, da han blev handlet. To gange. I 2000 og 2002. 

Sidste gang var hans skifte fra Leeds United til storklubben Manchester United, og han var fast inventar på det engelske landshold indtil 2014. Herefter havde han en sidste sæson i sin gamle klub Queen Park Rangers. Alt var ved at falde på plads for Rio og hans familie med hustru Rebecca og deres tre børn Lorenz på ni år, Tate på seks år og Tia på fire år. 

Året var 2015. 

I seks år havde han planlagt sin pensionering, som skulle træde i kraft samme år, hans kontrakt med Queens Park Rangers udløb. Når han ikke kunne sparke til bolden, havde han andet arbejde ventende. En restaurant, en fond oprettet i hans eget navn og tv-jobs. 

Fakta om kræft 2017

  • Hver tredje dansker bliver ramt af kræft.
  • Knap 267.500 danskere lever med en kræftdiagnose.
  • Mere end 15.000 danskere dør hvert år af kræft. 
  • De fem hyppigste kræftformer blandt kvinder er: Bryst-, lunge-, tyktarm- og modermærkekræft, samt kræft i hjernen. 
  • De fem mest hyppige kræftformer for mænd er: Prostata-, lunge-, tyktarm-, blære-, og endetarmskræft.

Men inden han nåede at trække sig tilbage, havde skæbnen et sidste grimt kort på hånden. Hans kone Rebecca blev diagnosticeret med kræft i knoglerne. Brystkræften fra 2013 vendte særdeles aggressivt tilbage. Pludselig var hun død. Hele familiens samlingspunkt var væk. 

En måned senere trak Rio Ferdinand sig endegyldigt fra fodbold.

Det er første gang, vi skal gennemgå noget sammen, hvor jeg ikke kender svarene

Rio Ferdinand

Rio stod nu alene med de tre børn. Et ansvar, han aldrig havde haft tæt på livet. Han var vant til at vågne om morgenen, når ungerne var vasket, havde spist og var klar. De skulle bare køres i skole. Han havde tidligere end ikke tænkt på trivialiteter såsom frokost. 

Det store ansvar lagde sig som en kvælende dyne omkring fodboldspilleren, som pludselig skulle blive meget mere voksen meget hurtigt. Og han anede ikke hvordan. 

Det fortæller han om i dokumentarfilmen 'Fodboldstjerne og alenefar', som sendes på TV 2 søndag aften klokken 23.10. Her har et kamerahold fra BBC fået lov til at komme helt tæt på den kendte fodboldspiller og følge hans håb for at blive fri fra den sorg, som har besat ham og hans børn. 

Vi spoler lige tiden tilbage til første halvdel af 2015. 10 uger inden alt blev forandret.

Svigtet af diagnosen

Der var ingen udvej. Rio Ferdinands kone ville komme til at dø af kræft. Det var bare et spørgsmål om tid. Lægerne gav parret dommen, som ingen vil have. 

Det var en meget aggressiv form for kræft. Da den vendte tilbage og kom op i gear, gav den Rebeccas lever store problemer. Det betød, at hun blev meget syg inden sin død,

Rebecca Ferdinand døde den 2. maj 2015 i en alder af 34 år. Ti uger efter lægernes dødsdom.

- De sidste ti uger på hospitalet var vanvittigt hårde. Jeg følte mig svigtet af diagnosen og behandlingen af hendes kræft i 2013, for man tror ikke, at den kommer igen. Man tror ikke, at det værste scenarie kan ske, siger Rio Ferdinand i dokumentarfilmen.

De første ti dage efter Rebeccas dødsfald husker Rio som de mest stressende dage i sit liv. Han skulle træde ind i en rolle, som han aldrig havde været bekendt med.

- Jeg troede hele tiden, at hun ville stå ved siden af mig. Jeg drak meget. For meget. Når minderne om hende kom, gemte jeg dem væk i en kasse, siger han.

Men problemet for ham var ikke kun den nyvundne position som sørgende alenefar, men mest af alt kunne han ikke finde ind til sine børn og forstå deres sorg. 

- Det er første gang, vi skal gennemgå noget sammen, hvor jeg ikke kender svarene. Det skræmmer mig, siger Rio Ferdinand og fortsætter: 

- Jeg kigger på dem. Desperat efter at vide, hvad de tænker, når de er stille. Men jeg vil ikke skræmme dem for at finde ud af det.

Hvordan bearbejder man sine børns sorg, når man ikke kan finde ud af sin egen? Video: Alexander Klemp

Enkemænd rammes særligt hårdt

Rio Ferdinand er et produkt fra fodboldens maskuline verden, hvor der ikke bliver snakket om følelser i omklædningsrummet. 

Et forhold, som han er blevet mere og mere bevidst om efter sin kones død. 

- Sidste gang hun var hjemme, prøvede hun at tale med mig om det. Men jeg blokerede fuldstændig og ville ikke. Jeg var overbevidst om, at hun ville komme sig, siger Rio Ferdinand.

Ifølge Danmarks statistik er antallet af mænd i alderen 20-39, som bliver enkemænd i Danmark, stødt faldende. Fra 342 i 2008 til 233 i 2017. I England bliver 75 mænd enker hver dag.

Men enkemænd rammes hårdere af sorg end enker. Det slog KORA. (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, red.) fast i en rapport i 2016. Her fandt man, at enker og enkemænd havde et psykisk lavere velbefindende end gifte. For mændende kan mistrivslen være langvarig og tilstanden uændret op til fire år efter, at ægtefællen er død.

Frustrationen over at være alene er ikke blevet bedre for Rio Ferdinand. Selv i 2016. Et år efter Rebeccas død. 

- Jeg har pakket det væk i en kasse i baghovedet, som jeg ikke vil åbne. Jeg kan bare sidde i huset i dagevis. Jeg forstår nu, hvordan selvmordstruede kan synke til et så mørkt sted, at der kun kan være én udvej, siger Rio Ferdinand i dokumentarfilmen.

Men han vil gerne have det bedre. Have det bedst mulige liv for sine børn. 

- Jeg har brug for hjælp, siger han. 

De sørgende fædre

Ben Brooks Dutton mistede sin kone i 2012. Han begyndte bloggen 'Livet som enkemand', hvor han skrev om at bearbejde sin sorg. Det blev senere til et forum for enkemænd at finde hinanden, og han arrangerer i dag events for enkemænd. 

- Det er underligt i vores samfund. Man må meget gerne græde til en fodboldkamp, men ikke når ens kone dør. Alle sagde til mig, at jeg havde det godt, men det havde jeg jo ikke. Jeg havde brug for, at nogen sagde til mig: "Det hele skal nok gå. Det er også sket for mig og min barn, og det er gået okay.", siger han. 

Gennem Ben Brooks Duttons netværk mødes Rio Ferdinand med andre mænd og fædre, som har mistet og har måttet bearbejde sorg. Snakken falder på den svære beslutning om at tage vielsesringen af. Selv år efter konens død.

I tiden efter Rebeccas død har han båret sin vielsesring. 

- Jeg kunne ikke forestille mig at tage den af, men jeg har nu opdaget fra de andre mænd, at den var en af de ting, som holdt dem tilbage fra at komme videre i livet. De har gennemgået flere sorgprocesser, end jeg har. Jeg har ikke givet mig selv tiden til at sidde ned og lade det skylle ud af systemet, siger Rio Ferdinand.

Men hvornår er det det rette øjeblik at tale med sine børn om deres mors død? For Rio Ferdinand har tanken om tidspunktet altid rumsteret. Men han har ikke fundet det endnu. 

Arbejdet og rollen som far har overtaget. Rutinerne skal passes.

Det går op for Rio, at andre har ladet sorgen tage styringen for en stund. Nogle sætter sig ned, lader sorgen krybe over dem og har en grundig tudetur. Efter nogle timer vender de tilbage hverdagens pligter. 

Darren Clarke er en nordirsk golfspiller, som i 2006 markerede sig positivt ved Ryder Cup-finalen, kun seks uger efter hans kone døde af kræft. 

- Du skal leve dit liv. Hvis du ikke kan leve dit liv, kan dine børn heller ikke. Der er et liv bagefter. Livet går videre. Du er her. Hun er ikke, siger Darren Clarke og fortsætter: 

- Noget af det bedste, du kan gøre for dine børn, er at smile. Og gør det ægte. 

Far til tre

Tiden efter tabet beskriver Rio Ferdinand som sløret. Det sidste, han tænkte på, var at snakke med terapeuter og psykologer. 

Velgørenhedsorganisationen Jigsaw South East arrangerer møder mellem familier, som har lidt et tab og har brug for hjælp til at behandle sorgen. Sammen med sorgarbejdere lærer de at forstå deres sorg.

Ifølge organisationen tror mange forældre, at de kommer for deres børns skyld. Men de opdager undervejs, når de møder de andre familier og begynder at snakke, at det bliver begyndelsen på deres egen sorgbearbejdning.

Langsomt som Rio Ferdinand får åbnet for sin egen forståelse for sin sorg, forstår han, hvordan han kan hjælpe sine børn. 

Det er ung en kvinde, som mistede sin mor som 10-årig, som giver ham idéen.

"Mindeflasken" er en flaske, hvor børnene kan skrive sedler med minder om deres mor, putte i flasken og så finde frem igen, når de har lyst til at tænke på hende. 

Et af de første minder, yngste datter Tia vil skrive ned, er mindet om mor og far som holder hånd. 

Inden længe snakker alle børnene om mor. Om de skøre videoer, hun sendte til deres mobiltelefoner. Om de store krammere, hun altid gav. Hendes yndlingssang fra den britiske sanger Ed Sheeran. 

Det er første gang, Rio taler med sine børn om deres mor. Det er første gang, han forstår, hvilke tanker de går med. De tanker, som han var så desperat for vide. 

Rio Ferdinand har mødt mennesker, som også har tabt. Som har været i sorg. Og som er kommet ud på den anden side. Med sig har de en erfaring, som den lukkede fodboldspiller har været åbent for at forstå. 

Det har hjulpet ham med at sætte ord på den tilstand, han selv og hans børn befinder sig i. 

- Jeg er blevet åbnet indeni. Jeg kan ånde en smule nu. Jeg føler mig klar til at åbne for minderne, vi har sammen. Det var ikke muligt for mig før. Jeg er langt bedre udstyret til fremtiden nu.

Dokumentarfilmen om Rio Ferdinand sendes på TV 2 og TV 2 PLAY søndag aften klokken 23.15.