Knæk Cancer

Alt gik i stå, da deres 2-årige datter blev syg - nu udlever de deres drøm

Danskerne kom helt tæt på kræftramte Jasmin tilbage i 2003 i 'Rigets børn'. Siden har familien ændret deres liv radikalt.

Nogle gange virker det som evigheder siden. Andre gange virker det som i går, at Jasmin Støvlbæk blev ramt af kræft, og hendes mor og far mærkede enhver forældres værste frygt. 

- Det var en følelse af frustration og afmagt. På et tidspunkt svævede hun jo mellem liv og død, siger Jasmins mor, Lotte Støvlbæk, i dag.

Det er 16 år siden, at TV 2 besøgte børnekræftafdelingen på Rigshospitalet i en række programmer. Her var den dengang 2-årige Jasmin indlagt med leukæmi med sin familie.

I dag er hun 19 år og erklæret helt rask, men sygdomsforløbet har sat sit præg.

- Jeg har i en tidlig alder forstået, hvad død var og været bange for døden. Men jeg har arbejdet med det, og i dag er det en del af mit liv, siger Jasmin Støvlbæk.

Frygtede at hun gav op

Når familien i dag ser optagelserne fra dengang, er det både et gensyn med rørende øjeblikke, men også traumatiske oplevelser. 

Jasmin blev indlagt med leukæmi, da hun var to år gammel ? i dag er hun 19 år, har fået en kæreste og arbejder som pædagogmedhjælper. Video: Anne Brandbjerg

For når et barn får en kræftdiagnose, påvirker det hele familien. Det mærkede familien Støvlbæk.

Værst så det ud, da Jasmin fik en så alvorlig blodforgiftning, at hendes blodtryk faldt markant. På det tidspunkt frygtede hendes forældre, at hun var ved at give op.

- Livet gik i stå et øjeblik. Når man sidder der på børnekræftafdelingen med sit barn, som har det så skidt, at der nærmest ikke er kontakt, så er det nok ligesom at være i Vestre Fængsel. Alt er stort, og du har ingen indflydelse på, hvad der sker, siger Lotte Støvlbæk.

Men der var ikke andre muligheder end at være i det. Hvis Jasmin skulle blive rask, måtte de stå sammen og prøve at få det bedste ud af de vilkår, der var.

- Vi forsøgte at se det positive og se løsninger og muligheder i stedet for begrænsninger, siger Lotte Støvlbæk.

Jasmin tilbage i 2001 og Jasmin i dag 16 år senere.

Tog livet op til revision

Efter Jasmin blev raskmeldt i foråret 2003, valgte de derfor at gøre noget helt andet med deres liv. Både Jasmins mor og far sagde deres daværende jobs op for at få frigivet energi, og de købte en gård.

Fakta om kræft

  • Hver tredje dansker bliver ramt af kræft.
  • Knap 267.500 danskere lever med en kræftdiagnose.
  • Mere end 15.000 danskere dør hvert år af kræft. 
  • De fem hyppigste kræftformer blandt kvinder er: Bryst-, lunge-, tyktarm- og modermærkekræft, samt kræft i hjernen. 
  • De fem mest hyppige kræftformer for mænd er: Prostata-, lunge-, tyktarm-, blære-, og endetarmskræft.

- Vi tog hele livet op til revision i det øjeblik, hvor Jasmin blev syg. For vi kunne godt se, at vi var nødt til at tænke vores liv på en helt anden måde, hvis vi skulle have det bedste ud af det, siger Jasmins far, Svend Støvlbæk. 

I dag bor familien nærmest i konsekvenserne af Jasmins kræftsygdom. Hendes far, der før var socialpædagog, har nemlig oprettet et legepladsfirma på gården.

- Vi er kommet styrket ud af det. Nu gør vi det, vi drømmer om, for livet er for dyrebart til at sidde på hænderne og være bange for, at tingene kan gå galt, siger Svend Støvlbæk.

Lotte Støvlbæk og datteren Jasmin Støvlbæk på familiens gård.

Det er en del af mig

Siden Jasmin blev udskrevet fra Rigshospitalet, har hun løbende gået til kontrol. Sidste år, da hun fyldte 18 år, var hun til det sidste tjek.

Selvom hun i dag er helt rask, glemmer familien dog aldrig den frygt og de oplevelser, de havde Rigshospitalet.

- Det hænger som en dyne i lang tid, hvor man frygter, at det kan vende tilbage. Det ligger lige under overfladen, siger Svend Støvlbæk.

Selv bliver Jasmin dagligt mindet om sygdomsforløbet fra de fysiske mén, som hun har fået.

På kroppen har hun flere ar, og under indlæggelsen ætsede en infektion på et tidspunkt hendes knogler i øret, så hun blev døv på den ene side.

- Jeg kommer hver dag i tanke om, hvad jeg har været igennem, når jeg ikke kan høre, hvad folk siger. Men det er ikke en dårlig ting. For det minder mig om alt det, jeg gerne vil, og at det er en del af mig, siger Jasmin Støvlbæk.

Jasmin Støvlbæk genser sammen med sin mor, far og søster optagelserne fra sygdomsforløb i dokumentaren 'Gensyn med Rigets børn'.

Dokumentaren ’Gensyn med Rigets børn’ bliver sendt mandag klokken 21.05 og på TV 2 PLAY. Programmerne blev sendt i 2003 og kan også ses på TV 2 PLAY.