Knæk Cancer

Deres bryllup rørte tusindvis af tv-seere - nu kæmper hun med savnet

Michael 'Brie' Christiansen nåede at få sit største ønske opfyldt, inden han døde af kræft.

Gitte Hansen havde frygtet dette øjeblik mere end noget andet. Hun havde håbet, at der skulle gå meget længere tid, før hun skulle stå i situationen.

Men otte måneder efter hendes højt elskede mand Michael ’Brie’ Christiansen fik konstateret kræft, fandt hun sig selv siddende ved hans side på et hospice i Svendborg. I løbet af de seneste par timer var hans vejrtrækning blevet tungere, og hun var godt klar over, hvilken vej det bar. 

Gitte Hansen sad med en stor knude i maven og et helt uoverkommeligt stort dilemma. For hvad gør man, når man har lyst til at råbe til den person, man elsker allermest, at han skal blive hos en? Men det bedste råd, man har fået, er, at man skal sige farvel og bede ham give slip?

- Jeg var sådan i tvivl, om jeg kunne klare det, om jeg kunne sige farvel, siger hun.

Fakta om kræft 2017

  • Hver tredje dansker bliver ramt af kræft.
  • Knap 267.500 danskere lever med en kræftdiagnose.
  • Mere end 15.000 danskere dør hvert år af kræft. 
  • De fem hyppigste kræftformer blandt kvinder er: Bryst-, lunge-, tyktarm- og modermærkekræft, samt kræft i hjernen. 
  • De fem mest hyppige kræftformer for mænd er: Prostata-, lunge-, tyktarm-, blære-, og endetarmskræft.

Dette er historien om Gitte Hansen og hendes mand ’Brie’ og deres store kærlighed til hinanden igennem den sidste svære tid under Bries sygdom. Seerne kan sandsynligvis huske parret og deres rørende historie fra Knæk Cancer-showet i 2016.

Her får du fortællingen om Bries sidste tid og om, hvordan man siger farvel til den, man elsker allermest og beder ham give slip, selvom alt i ens krop skriger på at gøre det modsatte.

Tatoveringen sagde 'Fuck cancer'

Vi springer tilbage til maj 2016, hvor Michael Christiansen fik konstateret lungekræft med spredning til knoglerne. Beskeden fra lægerne var nedslående. Kræften var uheldbredelig, og statistisk set havde han et halvt til to år at leve i. 

- Udsigterne er ikke ret gode. Men altså, jeg laver om på statistikkerne, lød det fast besluttet fra Brie, der havde fået tatoveret en stor fuckfinger i nakken med ordet ’cancer’, da han sidste år gæstede Knæk Cancer-showet i oktober.

Den efterfølgende tid bød på tiltagende smerter for Brie, og sygdommen betød, at hverken han eller Gitte havde særlig meget overskud i hverdagen. Det betød også, at Bries største ønske om at blive gift med Gitte blev sat på standby, eller det troede parret i hvert fald. Deres venner havde nemlig en anden plan for dem. 

Parrets gode veninde Karina Holm Gregersen besluttede sig nemlig for, at Bries allerstørste ønske skulle gå i opfyldelse. Sammen med en række af deres venner og folk fra Kerteminde, hvor parret bor, fik de stablet et surprise-bryllup på benene i oktober 2016. 

Så ham aldrig sådan igen

Bryllupsdagen står stadigvæk lysende klar for Gitte Hansen.  

- Dagen inden brylluppet var han så dårlig, at jeg ringede til Karina og sagde: ”Jeg tror, vi må aflyse”. Men så fik han på en eller anden måde rejst sig. Det var som om, at han glemte, at han var syg, Han største ønske var at blive gift. Han var som en stor, glad dreng den dag, fortæller Gitte Hansen og tilføjer stilfærdigt:

- Men jeg så ham aldrig sådan mere. Det var som om, han havde gemt den sidste energi og det sidste overskud til brylluppet.

En uge senere kunne danskerne høre Gitte og Bries rørende historie i Knæk Cancer-showet. Seerne skulle også have hørt parret fortælle om deres historie live i selve showet, men lige inden de skulle til at gå på scenen, blev Brie utilpas og forlod studiet. Derfor måtte Gitte og veninden Karina Holm Gregersen gennemføre interviewet uden ham, og da de kom ud, fandt de ud af, at Brie var faldet om. Heldigvis fik han hurtigt hjælp fra en læge. 

Gitte Hansen og Michael Christiansen blev overrasket med et bryllup i 2016. Video: Simone Kirstine Hansen

Begyndte at gå ind i væggen og tage dessert til hovedretten

Siden Knæk Cancer-showet blev Bries tilstand pludselig forværret. TV 2 møder Gitte Hansen på sin gård i Måle i Kerteminde, næsten et år efter showet. Her forsøger hun at genkalde sig forløbet og de følelser, hun gennemgik i den sidste tid med Brie.

Desværre fik 48-årige Brie ikke brudt statistikken. Tværtimod endte hele forløbet med at blive meget kortere, end han og Gitte havde satset på.

- Efter showet gik det kun en vej. Brie fik det mere og mere dårligt og havde så mange smerter, forklarer hun.

På det tidspunkt vidste lægerne, at Brie havde kræft i sine lunger og knogler, men snart skulle de finde ud af, at kræften havde spredt sig. Den mistanke havde Gitte Hansen allerede haft siden sommeren, da Brie begyndte at glemme ting. 

I slutningen af november fik Gitte Hansen bekræftet sine bange anelser, da hun slog hårdt i bordet og forlangte, at lægerne lavede en hjernescanning af Brie. Her gjorde de en trist opdagelse.

- Han havde tumorer overalt i hovedet. De var spredt som perler på en snor, siger hun. 

”Det var så forfærdeligt og oprivende”

Det blev klart for alle, at Bries situation var rigtig kritisk. Han fik strålebehandlinger, men den virkede ikke efter hensigten, og hans smerter blev værre og værre.

Til sidst valgte lægerne at stoppe strålebehandlingen. Jul og nytår foregik derfor primært inde ved hans sygeseng i stuen, hvor han havde valgt at ligge, så han kunne være mest muligt med i hyggestunderne med gæster.

- Det var altid som en banegård herhjemme, der var folk hele tiden, og Brie elskede gæster. Venner kom med mad og brænde, vi fik så meget hjælp. Brie var typen, der altid hjalp andre, men af en eller anden grund kunne han ikke forstå, at folk ville hjælpe ham. Jeg måtte tit sige til ham: "Så fat det dog, du er sgu elsket", siger Gitte Hansen. 

Men efterhånden begyndte Brie at sove mere og mere, og han havde kun få klare øjeblikke. Når Gitte Hansen tænker tilbage på sygdomsforløbet, er det især hans kamp med smerterne, hun husker. 

- Jeg sov inde på sofaen ved hans sygeseng hver eneste nat, og han gjorde alt for at holde sig vågen, når der var gæster. Til sidst havde han så mange smerter, siger hun og begynder at græde:

- Det var så forfærdeligt. Det var så oprivende, for jeg kunne ikke hjælpe ham.

I begyndelsen af februar begyndte Bries tilstand at blive meget kritisk, og det viste sig, at strålebehandlingen havde fået en åre i hans hovedet til at springe. Lægerne besluttede sammen med Gitte og Brie, at han skulle på hospice. Brie havde i den periode været meget inde og ude af søvn og måtte have støtte, hvorend han skulle hen, men pludselig skete der noget.

- Han rejste sig kraftstejle op og gik selv ud til båren og lagde sig, fortæller Gitte Hansen.

Det blev sidste gang, hun så sin mand ved bevidsthed. Køreturen, og de rysteture den medførte, gjorde sandsynligvis skade på Bries hoved, så da han kom frem til hospice i Svendborg, var han ikke længere ved bevidsthed.

”Skat, du må ikke dø, jeg kan ikke undvære dig”

På hospice kunne Brie langt om længe modtage den rigtige mængde smertestillende medicin, og Gitte Hansen kunne se på ham, at han slappede helt af. Selvom han ikke var ved bevidsthed, kunne hun se, at han kunne høre hende, når hun talte til ham.

- Når jeg sagde noget kærligt, bevægede han arme og ben, fortæller hun. 

Gitte Hansen sad hos Brie sammen med hans ældste søn Emil. De observerede, at hans fingre blev kolde, og at han ændrede udseende. Det var nu, sygeplejersken bad Gitte blive ved hans side, fordi der var ikke langt igen.

Det lykkedes Gitte at samle alle kræfterne og tage sig mod til at sige den sætning, hun ikke troede, hun kunne få over sine læber. Men parrets fælles psykolog havde fortalt hende, at netop den sætning nok var nødvendig for Brie at høre, så han kunne komme herfra.

Da Gitte skal genfortælle det, begynder hun med det samme at græde. 

- Jeg sagde: ”Skat, nu giver du slip. Nu skal du bare tage af sted, jeg skal nok klare det”. Jeg havde dårligt sagt det, så tog han de sidste vejrtrækninger og sov ind, siger hun grædende.

- Det var så hårdt, for jeg havde lyst til at ruske i ham og sige: ”Skat, du må ikke dø, du skal blive her ved mig. Jeg kan ikke undvære dig!”

Bisættelsen sætter Kerteminde på den anden ende

Brie gik bort den 11. februar 2017, mindre end et år efter, at han fik konstateret uhelbredelig kræft. Han efterlod sig fire børn, fire bonusbørn, en hustru, en lillebror, sine forældre og en stor venneflok og bekendtskabskreds.

Bisættelsen fik sat Kerteminde på den anden ende.

Gitte Hansen fik ræsonneret sig frem til, at hun hellere måtte vælge at holde bisættelsen i Kerteminde Kirke frem for et mindre kapel, da Brie jo ”havde ret mange venner og bekendte”. Og det er faktisk lidt af en underdrivelse. Der måtte sættes 100 ekstra stole ind i Kerteminde Kirke, så der var plads til alle. Alligevel måtte nogen stå op. Mere end 400 personer mødte op for at sige et sidste farvel.

- Vi stod i flere timer på torvet, fordi 400 mennesker skulle hen og sige farvel. Nogle bankede på kisten, og andre kyssede den. Folk sagde farvel på hver deres måde, fortæller Gitte Hansen.

Vil helst sove på sofaen

Efter Bries død havde Gitte det meget svært. Men hendes hjemmeboende datter Alberte, hendes tre større døtre og hendes mange hunde var med til at sørge for, at hun ikke røg helt ned i et sort hul. 

Det hele gik så stærkt, at hun nogle gange måtte nive sig selv i armen for at tjekke, om det virkelig var sket.

Sorgen og ikke mindst savnet fylder stadig meget i hendes hverdag, for eksempel har hun først lige lært at sove i sin egen seng igen.

- Jeg har sovet på sofaen inde i stuen, hvor jeg lå ved Brie i al den tid, han var syg. Jeg har sovet ad helvedes til, men det var ligesom der, trygheden var. Jeg kunne simpelthen ikke falde i søvn inde i soveværelset, forklarer hun.

Gården, hun flyttede ind på sammen med Brie, må hun desværre forlade. Hun lider nemlig af psoriasisgigt, og det store arbejde med gården er for stor en mundfuld for hende alene. Hun flytter derfor i et mindre hus med sin datter til november.

Hun får hjælp i en sorggruppe og skal også starte til psykolog. Alligevel er hun overbevist om, at hun aldrig kommer over sorgen, selvom mange siger det til hende.

- Det gør jeg ikke, det ved jeg. Det kan være, sorgen bliver til savn, men jeg ved, at den altid vil være i mig, siger hun.

Et liv går og et nyt kommer

Når hun ligger søvnløs om natten eller tager sig en ”ordentlig tudetur”, sms’er hun med veninden Karina Holm Gregersen, som har kendt Brie, siden de begge var 16 år gamle. Hun har været en stor støtte for Gitte gennem hele processen.

Og i de mest mørke stunder tager hun fotobogen fra sit og Bries bryllup frem, som Karina Holm Gregersen lavede til dem, og den har været god for Gitte. 

- Det betyder så meget. Jeg bruger den meget, når jeg er nede. Det var en pragtfuld dag, Brie var så glad. Uanset hvilket billede man kigger på, lyser det ud af ham, hvor glad han er, siger hun og viser billederne frem.

Lige nu fokuserer Gitte Hansen på at tage en dag ad gangen. Hun har nogle gange svært ved at finde de lyse stunder i tilværelsen, men hendes døtre og hunde er med til at holde hende oppe, og så er der alligevel en ting, hun ser frem til.

- Da Brie dør, viser det sig, at min ældste datter er blevet gravid nogenlunde samtidig. Jeg skal være mormor til en lille dreng til oktober. Så på en eller anden måde gik der et liv og kom et nyt, siger hun og smiler forsigtigt.