Knæk Cancer

Har ventet et år på at kunne hylde 4-åriges trofaste hjælper - nu er det tid

6-årige Mille har tilbragt store mængder af sin tid på hospitalet, men hospitalspædagogen Laila har hjulpet hende igennem.

Lill og Kim Bløcher var ikke et sekund i tvivl, da de valgte at indstille Laila Uhrskov Hansen til ’Toppen af poppen knækker cancer’. En speciel udsendelse lavet til det sundhedspersonale, der gør en forskel for kræftramte og deres pårørende.

Se alle 'Knæk Cancer'-programmer på TV 2 PLAY.

- Hun har givet Mille og os voksne et pusterum og frirum inde på Rigshospitalet. Vi har kunnet lette vores hjerter, og hun har givet Mille et frirum til at være Mille og ikke patient-Mille. Hun blev hevet væk fra sin børnehave 'tjubang', så der har Laila haft en kæmpe betydning. Det kan være rigtig lange dage derinde, hvis man ikke havde Laila, fortæller Lill Bløcher, der er mor til kræftsyge Mille på seks år.

Derfor kan du i aften opleve familien Bløcher og Laila Uhrskov Hansen i ’Toppen af poppen knækker cancer’.

Tirsdag morgen besøgte Laila og familien også 'Go’ morgen Danmark' for at gøre opmærksom på, hvor vigtigt sundhedspersonalet er, når ens barn er syg.

- Hele verden skal vide, hvor fantastisk Laila er, lød det fra Lill Bløcher.

Fakta om kræft 2017

  • Hver tredje dansker bliver ramt af kræft.
  • Knap 267.500 danskere lever med en kræftdiagnose.
  • Mere end 15.000 danskere dør hvert år af kræft. 
  • De fem hyppigste kræftformer blandt kvinder er: Bryst-, lunge-, tyktarm- og modermærkekræft, samt kræft i hjernen. 
  • De fem mest hyppige kræftformer for mænd er: Prostata-, lunge-, tyktarm-, blære-, og endetarmskræft.

Vigtigt at kende barnet inden kemo

Mille er i dag seks år. I de seneste 2,5 år af sit korte liv har hun tilbragt store mængder tid på Rigshospitalets kræftafdeling for børn.

Her er Laila ansat som pædagog på afdelingen, men hun fungerer også som aflastning og ikke mindst støtte for forældrene.

- Vi snakker ikke vind og vejr, vi snakker om det, der virkelig betyder noget. Det er hurtigt at få skabt en relation til barn og familie, så har man et godt fundament, og det skal helst være før kemo, så jeg er her, og de kender mig, når børnene begynder at få det dårligt, siger Laila om sit arbejde.

Egentlig havde familien Bløcher gået et helt år og ventet på muligheden for at takke pædagogen for den hjælp og støtte, hun har været for hele familien, siden Mille fik kræft som 4-årig.

- Faktisk var det, fordi vi så ’Toppen af poppen knækker cancer’ sidste år, og der sagde jeg til Kim, at jeg gerne ville have indstillet Laila. Men vi vidste ikke, at det fandtes, og så skulle jeg huske det til i år, fortæller Lill Bløcher.

Leukæmi hos børn

  • Leukæmi er den hyppigste form for kræft hos børn. Hvert år rammes omkring 45 børn af leukæmi. 
  • Ved leukæmi vokser de ondartede celler 'uhæmmet' i knoglemarven og fortrænger de normale stamceller. Dermed aftager dannelsen af de forskellige blodlegemer, og der kommer symptomer på blodmangel, lavt antal hvide blodlegemer og lavt antal blodplader.
  • Symptomer på leukæmi hos børn er: Træthed, bleghed, nedsat appetit, feber, infektionstendens, blødninger i hud og slimhinder, knoglesmerter.

Kreativ legekammerat

For 6-årige Mille er Laila først og fremmest en god legekammerat.

- Jeg har lavet en piratagtig bog og en skattekiste med diamanter og penge. Jeg fik diamanten til en fødselsdag, fortæller Mille, der fortsat er i kemobehandling for sin leukæmi.

Selvom Mille i perioder har haft det så dårligt, at hun knap nok kunne gå, har Laila alligevel formået at aktivere Mille.

- Hun laver rigtig mange forskellige kreative ting, som hun sætter op, og med tanke på, at børnene ikke kan holde til så meget, så det er begrænset, hvor meget de kan lave. Mille kan kun være der i en halv time, og så er hun træt, fortæller Lill.

For mor Lill og far Kim har Laila også været en fast støtteperson, når de har været i tvivl om, hvor meget man må opdrage på et kræftsygt barn.

- Det er svært at sætte grænser for dit barn, når det er så sygt. Og der har hun været virkelig god til at guide os, fortæller Lill Bløcher.