Hjælpen kom fra uventet kant, da far og søn blev ramt af kræft samtidig

Kort efter, at lægerne fandt en stor tumor i maven på 3-årige Noah, fik Noahs far også konstateret kræft. Lykkeligvis fik familien rigtig god hjælp.

Noah på tre år var netop blevet hentet i børnehaven af sin mor. På vejen hjem satte han sig på fortovet. Han kunne ikke gå mere.

En helt almindelig udmelding fra en dreng på tre, men for Kathrine Boldrup var det blot endnu et tegn af mange på, at der var noget galt med hendes søn.

- Han havde haft mange sygedage og var lidt pylret. Han var meget vågen om natten og havde ondt i maven. Han blev mere og mere træt og faldt i søvn på køkkengulvet, når han kom hjem fra børnehave, fortæller Kathrine, der tog Noah til lægen samme eftermiddag.

Kathrines moderlige intuition slog ikke fejl.

Lægerne fandt en kæmpe tumor i maven på Noah. Men det stoppede desværre ikke der. Samme sommer fik Noahs far et tilbagefald af testikelkræft.

Det blev begyndelsen på en lang og hård periode for familien, fortæller de i 'Go’ aften Danmark'.

Mens livet så allermørkest ud, fandt en stor gruppe mennesker sammen om at hjælpe Noahs familie. En hjælp, der viste sig at få afgørende betydning for dem.

Umulig tumor

14 gange 14 centimeter. Så stor var den tumor, som den lille børnehaveknægt bar rundt på inde i maven. Omkring samme størrelse som en netmelon.

Fakta om kræft

  • Hver tredje dansker bliver ramt af kræft.
  • Knap 267.500 danskere lever med en kræftdiagnose.
  • Mere end 15.000 danskere dør hvert år af kræft. 
  • De fem hyppigste kræftformer blandt kvinder er: Bryst-, lunge-, tyktarm- og modermærkekræft, samt kræft i hjernen. 
  • De fem mest hyppige kræftformer for mænd er: Prostata-, lunge-, tyktarm-, blære-, og endetarmskræft.

Noah kom lynhurtigt i kemobehandling. Men selv om tumoren indledningsvis skrumpede en del, fik familien at vide, at det krævede mere kemo, da den sad så uheldigt, at den ikke kunne opereres ud.

- Det var frygteligt. Det var hele tiden sådan, at der var lidt håb, og så blev vi banket tilbage. Og så var der håb, og så blev vi slået tilbage igen, fortæller Kathrine Boldrup.

Her ses Noah med sin storebror Emil på sygehuset.
Her ses Noah med sin storebror Emil på sygehuset. Foto: Privatfoto

Far og søn indlagt sammen

En lille måned efter chokket kom faderen, Michael Boldrup, på hospitalet til kontrolscanning for kræft, efter han havde testikelkræft i 2009.

Michael havde den seneste måned kun haft fokus rettet mod sin syge søn, og det kom derfor fuldstændig bag på ham, at kræften var vendt tilbage. 

- Det kom som et lyn fra en klar himmel. Han havde ikke mærket andet end lidt ondt i ryggen, men det kunne han også have fået af alle de dårlige madrasser, vi havde sovet på på hospitalet med Noah, siger Kathrine Boldrup.

Michael fik kemo ad tre omgange og blev opereret allerede i november. Under operationen lå far og søn begge på Skejby sygehus.

- Det var specielt. Utroligt mærkeligt, at Noah lå 500 meter væk og fik kemobehandling. Jeg fik det bedre efter et par dage og blev så ellers kørt over til Noah i min kørestol. Jeg var der så meget som muligt. For Noah var det lidt sjovt, at far også var på sygehuset, fortæller Michael Boldrup, der var mest bekymret over, at han ikke kunne hjælpe sin kone så meget, som han gerne ville.

Michael Boldrup sammen med Noah på Skejby sygehus.
Michael Boldrup sammen med Noah på Skejby sygehus. Foto: Privatfoto

Netværket trådte til

Med to familiemedlemmer ind og ud af hospitalet havde familien svært ved at få en almindelig hverdag til at fungere.

Familien bestod yderligere af to raske børn, der i sommeren 2014 var henholdsvis otte måneder og syv år gamle.

Men pludselig trådte naboer og venner til.

- De arrangerede rengøringshjælp og andre helt basale ting. De kom og slog græsset eller kom med mad til fryseren, siger Kathrine Boldrup.

- De malede endda vores hus, tilføjer Michael Boldrup.

Når familier bliver ramt af kræft, oplever de ofte, at venner og andre familiemedlemmer siger, at man endelig må sige til, hvis der er brug for hjælp. Men den form for håndsrækning fungerer ikke særlig godt i praksis, forklarer Kathrine Boldrup.

- Man har slet ikke overskud til at tage den kontakt. Vi vil bare gerne have, at folk kommer og bare gør noget. De kan ikke gøre noget forkert. Det er svært at bede om hjælp, men vores venner kom bare med det. Hvis vi ikke havde haft vores netværk, så tror jeg ikke, at vi var kommet så hele ud på den anden side, siger hun.

Strålebehandling i USA

Ved juletid 2014 havde Noah stadig ikke fået fjernet sin tumor. Det blev bestemt, at han skulle til USA for at få strålebehandling.

Hele familien tog afsted og tilbragte otte uger eller det, der svarer til 28 strålebehandlinger i USA.

Efter et år med yderligere behandlinger fik familien den gode nyhed; man ville forsøge at operere på Noah.

Kort tid efter, at treårige Noah fik kræft, fik hans far et tilbagefald. Her viser søn og far arrene frem i 'Go' aften Danmark'. Video: Thomas Jørgen Seerup

Så i 2016 fik han endelig fjernet sin tumor. Operationen gik godt. Mareridtet var slut, for både far og søn er kræftfri i dag, og familien er kommet mere positive ud på den anden side.

- Bagefter har vi haft et mere positivt syn på tingene. Vi tager ikke det hele så tungt mere, lyder det afslutningsvis fra Michael.

Noah umiddelbart efter operationen.
Noah umiddelbart efter operationen. Foto: Privatfoto