Knæk Cancer

Nordjysk ægtepar er selv overrasket over stor donation: - Vi har i den grad fået hår i postkassen

Smid ikke dit afklippede hår ud Giv det i stedet væk. Sådan lyder budskabet fra to nordjyder, som i går overraskede med en stor donation.

‘Love is in the hair’.

Det er titlen på et meget anderledes velgørenhedsprojekt, startet af frisørerne Lise og Claus Toftild fra Aalborg.

Siden 2015 har de samlet hår ind for at lave parykker til blandt andre kræftpatienter og ikke mindst samle penge ind via en auktion til velgørende formål.

I år var det Knæk Cancer, som parret gav pengene til. Ved hjælp af hår, doneret fra personer over hele landet, har de solgt parykmateriale for 160.000 kroner, som Lise og Claus Toftild så har kunnet give videre.

Parret er selv overrasket over, at det er lykkedes dem at samle så mange penge ind, fortæller de i ’Go’ morgen Danmark’.

- Vi har i den grad fået hår i postkassen, som man siger, griner Lise Toftild.

Projektet, som for alvor begyndte, da Lise Toftild for et par år siden kom til at fortælle i radioen, hvorfor hun havde hår liggende i pengeskabet, er i dén grad vokset, lyder det.

Fik masser af hår i postkassen

Til daglig driver Lise og Claus Toftild sammen en specialforretning, hvor de laver parykker, toupeer og specialdesignede hårdele til mennesker, der har brug for det.

De har altid fået doneret hår, som kan bruges til fremstilling af parykker til mennesker, der er ramt af et sygdomsbetinget hårtab, men efter Lise Toftilds radiooptræden begyndte folk for alvor at sende deres afklippede hår ind, fortæller hun.

- Derfor tænkte vi, at vi måtte formalisere det og lave et system. Så vi startede med at sende besked ud om, at vi nu formelt samler hår ind, og hvor vi også forklarede, hvordan vi bruger det, fortæller Lise Toftild.

Det resulterede i, at parret fik så meget hår tilsendt, at de ikke kunne nå at omsætte det hele til parykker.

Derfor begyndte de at bortauktionere håret via brancheforeningen for europæiske parykproducenter – med stor succes.

I år har parret fået så meget hår tilsendt, at de kunne fylde en bils bagagerum med hår, lyder det.

- Vi havde slet ikke havde regnet med, at det ville blive så stort. Vi tænkte, det måske var noget, der var interessant lige nu, men det er bare blevet ved og ved og ved. Folk har taget det til sig og sender os breve, hvor de skriver, hvorfor de har valgt at donere deres hår, siger Lise Toftild.

Berørt af mennesker, der har været ramt af cancer

En tredjedel af det tilsendte hår bruges til fremstilling af parykker til unge, der har mistet deres eget hår.

Resten sættes på auktion. Og i år gik pengene ubeskåret til Knæk Cancer.

Hverken Lise eller Claus Toftild har pårørende, der er blevet ramt af kræft, men hver dag møder de mennesker i deres forretning, som har haft sygdommen tæt inde på livet, forklarer Lise Toftild.

Hun håber, at parykhåret også kan være med til at skabe opmærksomhed omkring emnet i Danmark.

- Der bliver klippet en del hår af rundt om i landet, og i stedet for at smide det i skraldespanden, så kan det få værdi for andre, siger Lise Toftild.

Tre modige piger gik med til at donere deres år i 'Go morgen Danmark'. Skoleeleven Caroline smilede ligefrem, da håret blev klippet. Video: Rikke Museth Janniche

Der er allerede mange frisører, der blevet opmærksomme på, at afklippet hår kan genanvendes.

- Hvis jeg selv skulle ud og købe sådan en paryk, ville den koste 20.000 kroner, men det gør de her ikke, fordi det er doneret hår. Vi vil kunne gøre det indenfor de tilskudsrammer, så folk ikke selv vil skulle ud og betale noget, siger Lise Toftild.

Se her, om dit hår kan bruges

 1. Det skal være langt nok

  Håret skal være cirka 30 centimeter langt for at kunne bruges til parykfremstilling. De cirka 30 centimeter er hårlængden, når håret er klippet af.

  Håret må ikke have været kemisk behandlet, lysnet eller permanentet. Hvis håret har været kemisk behandlet, er det ofte for uelastisk og porøst til at kunne anvendes i parykproduktion, fordi de enkelte skællag i håret ikke er intakte. Hvis din lysning eller permanent er vokset ud, kan håret dog godt bruges.

  Farvet hår kan ofte anvendes, hvis det har været farvet med ammoniakfri farve og med en beize på en procent. Spørg eventuelt din frisør, hvis du er i tvivl.

 2. Gammelt, gråt og krøllet hår kan også bruges

  Hår kan ikke blive for gammelt eller for krøllet.

  Alt hår kan anvendes som donationshår. Også hår, som har ligget i mange år. Håret er ofte mere tørt, når det er gammelt, men det tager man højde for i sorteringen af kvaliteten af hårstrukturen. Hvis du donerer krøllet hår, skal du måle længden ved at trække håret glat, så du sikrer, at det er langt nok.

  Gråt hår kan også anvendes. Gråt hår vil ofte blive en del af det hår, der bliver solgt på auktion for at indsamle penge.

 3. Sådan donerer du dit hår

  Håret skal samles i en elastik i en eller flere små hestehaler.

  Fastgør elastikken et stykke under det sted, hvor håret klippes af, så hestehalen er godt sikret. Hestehalen må også meget gerne fikseres med en elastik nederst. Alternativt kan håret samles i en fletning.

  Der skal i gennemsnit bruges mellem seks og ni hestehaler for at lave en hel paryk.

 4. Det bliver doneret hår brugt til

  Håret bliver brugt til fremstilling af parykker til mennesker, som er ramt af et sygdomsbetinget hårtab. En del af håret anvender Lise og Claus Toftild selv i produktionen af parykker til unge, der har mistet deres hår. Selve produktionen af parykkerne betaler Toftild.

  En del af håret sælger de på auktion i brancheforeningen for europæiske parykproducenter. De penge, som donationshåret indbringer på auktionen, sender parret ubeskåret videre til en dansk hjælpeorganisation.

  I 2017 blev beløbet, 160.000 kroner, doneret til Knæk Cancer.