Knæk Cancer

Stod frem på tv for en uge siden med livsglæde og håb - nu er hun død

Kræftramte Anette Søgaard Jakobsen håbede, at eksperimentel behandling kunne forlænge hendes liv. Desværre spredte sygdommen sig pludselig.

- Hvis det ikke kan hjælpe mig, håber jeg bare, det kan hjælpe andre. 

Sådan lød det fra 39-årige Anette Søgaard Jakobsen, der deltog i Knæk Cancer-programmet 'Eksperiment for livet', der blev vist onsdag den 25. oktober 2017. 

Anette led af en aggressiv form for brystkræft, der er arvelig og gen-relateret. Hun deltog i en særlig forsøgsbehandling for patienter som hende på Vejle Sygehus, som hun håbede kunne være med til at forlænge hendes liv eller alternativt hjælpe andre i hendes situation i fremtiden.

Kræften spredte sig til lungerne

Desværre nåede forsøgsbehandlingen aldrig at hjælpe Anette Søgaard Jakobsen. Midt i forsøget spredte kræften sig til hendes lungehinder og til hovedet, hvor hun fik to knuder, og behandlingen blev sat på pause.

Anette Søgaard Jakobsen fik det hurtigt værre og kæmpede med dårlig vejrtrækning og vand i lungerne. 

Tirsdag den 31. oktober sov hun stille ind.

Hun efterlader sig sin far, storebror, svigerinde, kæreste, nevø, niece og en masse venner.

Satsede på at kunne gå hjem fra hospice

Anettes bror var en af dem, der var ved hendes side de sidste uger, som hun tilbragte på et hospice. Han tænker især tilbage på hendes viljefasthed, der blandt andet kom til udtryk, da hun blev indlagt på hospice.

- Hun blev ved med at bevare en ukuelig optimisme. Hun mente stadigvæk, at fordi hun var på hospice, var det ikke ensbetydende med, at hun skulle dø. Hun satsede stadigvæk på, at hun nok skulle kunne rejse sig og gå ud derfra, fortæller han.

De sidste par uger sov Anette en del, og hun havde svært ved at holde sig vågen mere end en halv time ad gangen. Men onsdag aften, da 'Eksperiment for livet' rullede over skærmen, fandt hun pludselig kræfterne frem, for det ville hun alligevel ikke gå glip af.

- Min far og jeg tog ud for at se det med hende, og så så hun det simpelthen helt til ende. Hun var til stede, og vi lavede high five undervejs. Det er et rigtig smukt sidste minde, jeg har med hende derfra, og hun var meget rørt over hele programmet, fortæller Jørgen Søgaard Jakobsen.

- Det er så storsindet

I dag er han pavestolt over sin lillesøster og især over, at hun havde lyst til at deltage i den eksperimentelle behandling for at hjælpe andre.

- Det er så storsindet! Det er også noget af det, der har kendetegnet min søster. Hun var så uselvisk, hun satte andre før sig selv, lige meget hvad det drejede sig om, siger han.

En af de personer, Anette Søgaard Jakobsen havde i tankerne, da hun deltog i forsøgsbehandlingen, var hendes lille niece, Ingeborg. Anettes kræftsygdom er nemlig arvelig, og der er 50 procents risiko for, at hendes niece også arver den. Og Anettes indsats varmer hendes brors hjerte:

- Skulle jeg have været så uheldig at give sygdomsgenet videre, så kan det her forsøg måske bidrage med ny viden og hjælpe min datter eller andre, siger han.

Efter programmet fik både Anette Søgaard Jakobsen og familien en masse positiv respons på de sociale medier, og selvom hun døde kort tid efter, håber Jørgen Søgaard Jakobsen, at Anettes budskab er nået ud til rigtig mange.

- Jeg tror gerne, hun ville være en inspiration for andre ved at medvirke i programmet. Hun ville gerne have folk til at leve i nuet. Uanfægtet af de udfordringer, man møder på sin vej, siger han.