Knæk Cancer

Sådan taler du om de svære ting, når dine nærmeste bliver ramt af sygdom

Kan man tale om døden med en ven, kollega eller et familiemedlem, der er ramt af kræft? Hvad nu hvis han eller hun bliver ked af det?

Spørgsmålet hænger nogle sekunder i luften mellem de to veninder.

- Har du tænkt på, hvordan mit liv ville blive, hvis du døde?

Christel Monrad slår blikket ned et øjeblik, mens hun overvejer svaret på Mathilde Bundgaards spørgsmål. 

- Ja, det har jeg faktisk tænkt meget på, siger hun og holder en kort pause.

- Jeg tror, det var noget af det hårdeste ved at være syg - hvordan mine nærmestes liv gik videre, selvom jeg ikke var der.

Om kræft i Danmark

 • Kræft opstår, fordi celler i kroppen begynder at vokse ude af kontrol.
 • Hver tredje dansker får kræft, før de fylder 75 år.
 • Kræft er den hyppigste dødsårsag blandt danskerne.
 • Hvert år får flere end 37.200 danskere kræft – det er 102 om dagen.
 • Tæt ved 15.500 danskere dør af kræft om året – det er 42 om dagen.
 • Knap 285.000 danskere lever med en kræftdiagnose.
 • Der findes mere end 200 forskellige kræftformer.
 • Forskning leder hele tiden til nye fremskridt og nye måder at behandle kræft på. Det betyder, at flere overlever kræft eller lever længere med sygdommen.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

I april 2018 fik 23-årige Christel Monrad konstateret kræft. Lægerne havde forinden fundet en tumor i hendes hjerne, som efter en operation viste sig at være ondartet. 

- Det snakkede jeg ikke om

I dag - seks måneder senere - er hun sygdomsfri. Udover operationen har hun været igennem strålebehandling og medicinsk behandling, som hun er trappet ud af.

Undervejs i forløbet har hendes veninde Mathilde Bundgaard været fast støtte. Men selvom man er bedste veninder, kan der være ting, der er svære at tale om i et kræftforløb.

- For mit vedkommende var det rigtig svært at tale om døden, fordi jeg tænkte, at det ville gøre min veninde ondt at høre mine tanker om det. Så det snakkede jeg ikke om, siger 23-årige Christel Monrad.

Spørgsmål viser omsorg

I forbindelse med Knæk Cancer-ugen på TV 2 medvirker de to veninder i en video, der handler om at tale sammen - også om de svære ting.

Det har mange både pårørende og patienter nemlig rigtig svært ved, når alvorlig sygdom som kræft rammer.

Parret Janne Iben Hinrichsen og Bernd Hinrichsen taler om de svære ting i et kræftforløb

Det forklarer Laura Rosenvinge Kjersgaard, der er psykolog og rådgiver på Kræftlinjen ved Kræftens Bekæmpelse.

- Vi er meget bange for at gøre hinanden kede af det. Uanset hvor i sygdomsforløbet det er. Derfor holder nogen sig tilbage, men faktisk er det værste, man kan gøre, ikke at gøre noget, siger hun.

Noget af det, mange har svært ved at tale om, er døden - og hvad det gør ved ens nærmeste, at man ikke er her mere. Men faktisk bliver mange kræftpatienter glade for den omsorg, der ligger i at tale om det, forklarer Laura Rosenvinge Kjersgaard.

- De fleste får et naturligt behov for at tage de svære emner op, bliver mere optaget af de store spørgsmål i livet, egne værdier, og hvad der er vigtigt, siger hun.

Daniel Svensson taler med sin far om dengang, han fik diagnosen kræft

Kan give ro at tale om de svære ting

Med de tanker følger der for mange også flere bekymringer som: "Hvordan bliver min sidste tid?" eller "Hvad skal der ske med mine børn, hvis jeg dør".

Det bedste, man som pårørende kan gøre, er at spørge åbent og nysgerrigt ind til den anden.

- Det er godt at få talt om de ting - også for den person, der er syg. Og gerne tidligt i sygdomsforløbet. Det giver en ro at vide, at nogen ved, hvad der skal ske, hvis man ikke er der mere. På den måde kan den syge person bruge sin energi på sygdommen, siger Laura Rosenvinge Kjersgaard.

Afstemning

Hvordan har du det med at tale med et andet menneske om personlige kriser?

Tættere veninder

For 23-årige Christel Monrad var de svære spørgsmål i begyndelsen grænseoverskridende. Men efterfølgende har hun oplevet, at samtalen har gjort dem tættere som veninder.

- Det har været med til at udvikle vores venindeforhold. Nu kan vi snakke om alt. Før var der ting, vi ikke talte om, siger Christel Monrad.

Derfor har hun også et råd til andre, der står i et sygdomsforløb:

- Mit råd er at være åben om, hvordan man har det - både som pårørende og som den syge.

Herunder giver psykolog Laura Rosenvinge Kjersgaard fem råd til at tale om de svære ting:

Sådan taler du om det, der er svært

 1. Tal om samtalen, før du stiller spørgsmålene

  Det kan være en god idé at sætte ord på, hvorfor noget er svært at tale om, før man stiller de svære spørgsmål. Eksempelvis kan man sige:

  - Jeg kan mærke, at jeg har svært ved at tale om, at det pludselig kan gå den forkerte vej, men jeg har brug for, at vi snakker om det. Kan vi finde en måde at gøre det på?

  Oftest er det rarest for begge parter at starte med de lidt lettere spørgsmål og derfra tage hul på de mere alvorlige.

 2. Tal om plan A og plan B

  Folk har forskelligt udgangspunkt, når de bliver ramt af alvorlig sygdom, og nogen vil opleve, at man giver op, hvis man begynder at tale om eksempelvis døden.

  Ved at tale om en plan A og en plan B kan man erkende det håb og eksempelvis sige:

  - Plan A er, at du overlever, og den plan bakker jeg 100 procent op om. Men jeg har brug for, at vi også laver en plan B for, hvad vi gør, hvis det ikke går, som vi håber.

  Ved at italesætte to planer får man en vej ind til at tale om de svære ting, selvom man er to forskellige steder.

 3. Tal om de svære ting tidligt i sygdomsforløbet

  For mange giver det en ro at tale om tanker og bekymringer, før det måske egentligt er aktuelt at handle på.

  Det kan handle om bekymringer for en smertefuld død. Det kan også være tanker, der kredser om spørgsmål som: "Hvad skal der ske med vores børn, hvis jeg ikke er her mere?"

  Ved at tale om de ting tidligt i sygdomsforløbet og blive afklaret med de spørgsmål, får mange ro til at fokusere på selve sygdomsforløbet.

 4. Sænk forventningerne

  Timing er aldrig perfekt. Der er mange, der tænker, at man lige skal overstå en fødselsdag eller et familiearrangement, før man tager snakken. Men ofte kommer der aldrig et perfekt tidspunkt.

  Sænk forventninger om, hvordan det skal foregå. Måske opstår samtalen spontant - og måske får I ikke talt om alt det, du gerne ville, første gang I snakker om det. Nogle personer skal have tid til at reflektere yderligere, når det handler om svære emner.

 5. Tilpas samtalen til relationen

  Find en måde at tale sammen, som passer til netop jeres relation. 

  Har man en tæt relation og taler ofte sammen, kan det virke fint at tage snakken, når man ses. Det kan være under en gåtur, fordi det automatisk giver plads til pauser og til at tale om andre ting på vejen.

  Snakker man sjældent sammen, kan det være en idé at starte samtalen på skrift.

  Det kan man gøre ved at sende et brev eller en mail om det, man gerne vil tale om. Det giver den anden mulighed for at forberede sig.

Kilde: Laura Rosenvinge Kjersgaard, psykolog hos Kræftens Bekæmpelse