Sådan taler du om de svære ting, når dine nærmeste bliver ramt af sygdom
Kan man tale om døden med en ven, kollega eller et familiemedlem, der er ramt af kræft? Hvad nu hvis han eller hun bliver ked af det?
Spørgsmålet hænger nogle sekunder i luften mellem de to veninder.
- Har du tænkt på, hvordan mit liv ville blive, hvis du døde?
Christel Monrad slår blikket ned et øjeblik, mens hun overvejer svaret på Mathilde Bundgaards spørgsmål.
- Ja, det har jeg faktisk tænkt meget på, siger hun og holder en kort pause.
- Jeg tror, det var noget af det hårdeste ved at være syg - hvordan mine nærmestes liv gik videre, selvom jeg ikke var der.
I april 2018 fik 23-årige Christel Monrad konstateret kræft. Lægerne havde forinden fundet en tumor i hendes hjerne, som efter en operation viste sig at være ondartet.
- Det snakkede jeg ikke om
I dag - seks måneder senere - er hun sygdomsfri. Udover operationen har hun været igennem strålebehandling og medicinsk behandling, som hun er trappet ud af.
Undervejs i forløbet har hendes veninde Mathilde Bundgaard været fast støtte. Men selvom man er bedste veninder, kan der være ting, der er svære at tale om i et kræftforløb.
- For mit vedkommende var det rigtig svært at tale om døden, fordi jeg tænkte, at det ville gøre min veninde ondt at høre mine tanker om det. Så det snakkede jeg ikke om, siger 23-årige Christel Monrad.
Spørgsmål viser omsorg
I forbindelse med Knæk Cancer-ugen på TV 2 medvirker de to veninder i en video, der handler om at tale sammen - også om de svære ting.
Det har mange både pårørende og patienter nemlig rigtig svært ved, når alvorlig sygdom som kræft rammer.
Det forklarer Laura Rosenvinge Kjersgaard, der er psykolog og rådgiver på Kræftlinjen ved Kræftens Bekæmpelse.
- Vi er meget bange for at gøre hinanden kede af det. Uanset hvor i sygdomsforløbet det er. Derfor holder nogen sig tilbage, men faktisk er det værste, man kan gøre, ikke at gøre noget, siger hun.
Noget af det, mange har svært ved at tale om, er døden - og hvad det gør ved ens nærmeste, at man ikke er her mere. Men faktisk bliver mange kræftpatienter glade for den omsorg, der ligger i at tale om det, forklarer Laura Rosenvinge Kjersgaard.
- De fleste får et naturligt behov for at tage de svære emner op, bliver mere optaget af de store spørgsmål i livet, egne værdier, og hvad der er vigtigt, siger hun.
Kan give ro at tale om de svære ting
Med de tanker følger der for mange også flere bekymringer som: "Hvordan bliver min sidste tid?" eller "Hvad skal der ske med mine børn, hvis jeg dør".
Det bedste, man som pårørende kan gøre, er at spørge åbent og nysgerrigt ind til den anden.
- Det er godt at få talt om de ting - også for den person, der er syg. Og gerne tidligt i sygdomsforløbet. Det giver en ro at vide, at nogen ved, hvad der skal ske, hvis man ikke er der mere. På den måde kan den syge person bruge sin energi på sygdommen, siger Laura Rosenvinge Kjersgaard.
Tættere veninder
For 23-årige Christel Monrad var de svære spørgsmål i begyndelsen grænseoverskridende. Men efterfølgende har hun oplevet, at samtalen har gjort dem tættere som veninder.
- Det har været med til at udvikle vores venindeforhold. Nu kan vi snakke om alt. Før var der ting, vi ikke talte om, siger Christel Monrad.
Derfor har hun også et råd til andre, der står i et sygdomsforløb:
- Mit råd er at være åben om, hvordan man har det - både som pårørende og som den syge.
Herunder giver psykolog Laura Rosenvinge Kjersgaard fem råd til at tale om de svære ting: