Knæk Cancer

29-årig kvindes dilemma efter brystkræft: Skulle hun sætte sit eget liv på spil for at blive gravid?

Da Maiken blev ramt af kræft, mistede hun en del af sin kvindelighed. Samtidig blev det vigtigste i hendes liv sat på spidsen.

Fingrene gled roligt gennem det lange, brune hår. Ved spejlet i badeværelset kiggede 27-årige Maiken Bie Lindegaard et øjeblik på de totter, der havde løsnet sig fra hovedbunden.

Hun havde haft langt hår, så længe hun kunne huske. Det var en del af det at være Maiken, syntes hun. Og det at være kvinde.

Hun lukkede øjnene og lod håret falde ned i håndvasken. Så fandt hun hårtrimmeren frem og lod den køre mod hovedbunden, indtil alt håret var væk.

Det gjorde næsten fysisk ondt. Og indeni frygtede hun, at også en anden del af hendes kvindelighed snart ville blive ødelagt.

3. februar 2017: - Vi nåede til dag 19 efter kemo, og så gav håret op. #sikkevifredagshygger #endnuenakavetoplevelse #brystkræft #ungkræft #kræftensbekæmpelse #kræft #kickingass #kemo #kemoland #kemoterapi #hårtab #heycanceryoupickedthewrongbitch Vid Video: Christian Sejer Rasmussen

Valgte fra for at kunne vælge til

Maiken Bie Lindegaard var 27 år gammel, da hun fik diagnosen brystkræft. Den hyppigste kræftsygdom hos kvinder, der hvert år rammer cirka 4600 herhjemme. Dog meget sjældent kvinder under 30 år.

Brystkræft i Danmark

Omkring 4600 danske kvinder bliver hvert år ramt af brystkræft. Det gør det til den hyppigste kræftsygdom hos kvinder.

Brystkræft rammer sjældent personer under 30 år og oftest kvinder over 60 år.

Omkring 35 kvinder under 30 år rammes årligt af brystkræft.

Det mest almindelige tegn på brystkræft er en knude i brystet. Andre symptomer kan være væske fra brystvorten eller en svag indtrækning i huden.

Brystkræft behandles som regel med operation efterfulgt af strålebehandling, kemoterapi, antihormon- eller antistofbehandling.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Når den gør, er den ofte særlig aggressiv. Det var også tilfældet for Maiken Bie Lindegaard.

I dag er hun 29 år gammel og sygdomsfri. Men det, der reddede hende, har også taget dele af hendes kvindelighed. Hendes hår og bryster. Og måske også hendes evne til at få opfyldt sin største drøm: At få børn.

Samtidig lever hun med en øget risiko for tilbagefald. Hun har nemlig fravalgt en del af behandlingen, fordi hun gerne vil være gravid.

Det valg og de bekymringer fortæller hun om i TV 2-dokumentaren ‘#Jegerilive’, der følger tre unge, som har valgt at dele deres sygdomsforløb på Instagram.

- Jeg vil gå ret langt for at blive mor. Jeg er i hvert fald afklaret med, at hvis jeg blev gravid, og jeg under min graviditet blev syg igen, ville mit første spørgsmål være: Kan jeg overleve længe nok uden behandling til, at jeg kunne føde det her barn? siger hun.

Den sidste gode dag

Maiken Bie Lindegaard og hendes kæreste Kenneth var lige flyttet i hus og begyndt at snakke om børn, da deres liv ændrede sig i december 2016.

Maiken arbejdede som sygeplejerske og havde tidligere været tre år på en kræftafdeling. Måske var det derfor, hun reagerede med det samme, da hun opdagede en knude i højre bryst.

Den var lille, føltes glat og kunne skubbes rundt. Modsat en kræftknude, der oftest sidder fast. Lægen mente, at det var en mælkekirtel, men da knuden begyndte at vokse, blev hun sendt til en scanning.

Få dage efter undersøgelsen kaldte lægerne hende ind igen. Det gjorde hende nervøs, og på vej ind til sygehuset tænkte hun for sig selv: “Det her kan være det sidste gode øjeblik i mit liv”.

Fem dage senere lagde hun et billede på Instagram, hvor de første linjer lød:

- I fredags faldt min verden fra hinanden. Hele min virkelighed blev revet væk under mig. Jeg fik diagnosen brystkræft, i en alder af 27.

Kemo, der redder og slår ihjel

Knuden voksede, og på 14 dage gik den fra at være 1,4 centimeter til 2,6 centimeter. Som sygeplejerske vidste Maiken, at "jo større knude, jo flere celler til at dele sig, jo større risiko for spredning".

Derfor valgte hun at sige ja til at få fjernet begge bryster helt.

Hun vidste også, at de fleste former for kemoterapi ødelægger de celler, der vokser hurtigt – blandt andet de celler, der får håret til at gro. Derfor taber mange håret.

Men også kønscellerne ville være i risiko for at blive dræbt i processen.

- Det fyldte meget. Jeg ville gerne have børn, og når der så kommer en og siger: "Du skal lige igennem alt det her, og det kan være, at det tager evnen til at få børn fra dig", så fylder det pludselig ekstra meget, siger Maiken Bie Lindegaard.

Maikens brystkræft var en såkaldt hormonfølsom kræftform. Det vil sige, at kræften lever af det kvindelige hormon østrogen.

For at give den mindre næring og beskytte æggestokken satte lægerne hende i kunstig overgangsalder. Dermed gik æggestokken i dvale. Håbet var, at den ville gå fri af kemoen.

Risikoen

Mellem januar og maj 2017 fik Maiken kemobehandling 12 gange. Derefter begyndte hun på antihormonbehandling.

I dag – halvandet år senere – vidner hendes Instagram-profil om et langt forløb med mange både op- og nedture.

Først brugte hun det sociale medie til at opdatere sine nærmeste om sin situation, men senere blev det også en form for terapi. Et sted, hvor hun ikke var alene om at have kræft.

- I stedet for at gemme mig i sygdommen tvang det mig til at sætte ord på de svære tanker, jeg gik med. Det kunne handle om kvindelighed, følelsen af at være alene og afmagt, siger Maiken Bie Lindegaard.

I marts 2018 blev hun erklæret sygdomsfri. Kemoen havde gjort sit arbejde, viste undersøgelserne. I dag fylder risikoen for tilbagefald – at der er 25-30 procent sandsynlighed for, at hun får kræft igen på et tidspunkt.

Risikoen er højere end gennemsnittet, fordi hun har fravalgt at få den sidste del af antihormonbehandlingen.

Jeg vil hellere være gravid og få et barn, end jeg vil få en abort og få kemo igen. Også selvom jeg sætter mit eget liv på spil

Maiken Bie Lindegaard

Valget blev truffet sidste år i samråd med en læge. Bivirkningerne var så indgribende i Maikens liv, at de besluttede at stoppe. Hun fik aldrig sovet, og hvis hun gjorde, vågnede hun hver halve time.

Derudover havde hun et ønske om være gravid. Tog hun imod behandlingen, ville det først være muligt om flere år.

Hvis jeg får kræft igen – og er gravid

Maiken er ikke i tvivl om, at det var det rigtige valg for hende, men frygten for tilbagefald fylder. Først om 25 år vil hun have samme risiko for at få kræft, som alle andre mennesker har.

- Jeg har en følelse af, at hvis jeg får kræft igen, så dør jeg af det før eller siden. Derfor betyder det meget for mig at kunne få et barn, så Kenneth og min familie stadig ville have noget af mig, selvom jeg ikke var her mere, siger Maiken Bie Lindegaard og tilføjer:

- Så kan man sige, at det er egoistisk at få et barn, som man måske ikke kan opfostre. Men det er vel altid et egoistisk valg at få børn? Og det her barn vil vide, at dets mor gav sit eget liv for det. Større kærlighedserklæring kan man vel ikke få?

Derfor er hun også helt afklaret med, at hun ikke ville afbryde en graviditet, selv hvis hun fik et tilbagefald og igen blev tilbudt kræftbehandling.

- Jeg vil hellere være gravid og få et barn, end jeg vil få en abort og få kemo igen. Også selvom jeg sætter mit eget liv på spil - især fordi jeg har følelsen af, at jeg ville dø af min kræft før eller siden alligevel, siger Maiken Bie Lindegaard.

Når hun siger det højt til sin kæreste, ryster han på hovedet.

Maiken er hans førsteprioritet. Ikke et barn, som de ikke kender endnu. Men de har ikke taget diskussionen endnu, for forhåbentlig bliver den aldrig relevant.

Kan jeg blive gravid?

Det seneste år har fokus ligget på at finde ud af, om Maiken kan blive naturligt gravid.

50 procent af chancen for at få opfyldt den drøm ligger i en fryser på Rigshospitalet. Før hun skulle igennem 12 gange kemoterapi, fik hun taget sin ene æggestok ud, i tilfælde af at behandlingen ville ødelægge æggene.

Tilbage sad den anden æggestok, der var blevet lagt i dvale. Måske ville den virke efter kemoforløbet, måske ville den ikke.

I september 2018 kom svaret på det spørgsmål. Den havde ikke taget skade.

Det betyder umiddelbart, at hun i den nærmeste fremtid burde kunne blive gravid på helt naturlig vis.

Med det svar er Maiken Bie Lindegaard et skridt tættere på at være der, hvor hun var, før kræften ramte hende. Selv håret på hovedet er så småt begyndt at vokse ud igen.

Om det skal være langt igen, ved hun ikke.

- Kræftforløbet har taget rigtig meget fra mig. Men det kan jeg ikke bruge til noget. Det, der er væk, er væk. Men det har også givet mig meget, siger hun.

Med den formulering mener Maiken Bie Lindegaard, at hun tidligt i livet er blevet tvunget til at prioritere og mærke efter. Hvor det vigtigste måske før ville have været en Mercedes i carporten eller en fed karriere, er fokus nu et andet sted.

- Hvis nogen spørger, hvad jeg laver om fem år, så er min første tanke, at jeg håber, jeg er i live, og at Kenneth og jeg har stiftet familie.

Få Maikens historie i '#Jegerilive' allerede nu på TV 2 PLAY, eller når dokumentaren sendes på TV 2 tirsdag 23. oktober klokken 20.50.