Knæk Cancer

Mor til fire erklæret uhelbredeligt syg af kræft - tre år senere er situationen en anden

I 2015 fik Henriette Løve konstateret fremskreden brystkræft, som havde bredt sig til de indre organer og rygraden.

Over 6000 røde similisten glitrede fra den kropsnære blondekjole, da Henriette Løve hoftevrikkede sig ud i en rumba med sin partner, den professionelle danser Steen Lund.

For en enkelt aften fik den 43-årige mor til fire opfyldt drømmen om at være dansedronning foran en fyldt sal i Det Kongelige Teater og for øjnene af hele tv-danmark.

Sådan var scenariet for præcist et år siden, da Henriette Løve i oktober 2017 deltog i 'Vild med dans knækker cancer.

Hun var ramt af alvorlig brystkræft og levede hver dag med frygten for at få et tilbagefald, der i yderste konsekvens ville rive hende væk fra ægtemanden, Tony, og deres fire sønner.

Ved den seneste scanning havde hun godt nok fået at vide, at canceren næsten var forsvundet. Men forude ventede en grundigere undersøgelse, en såkaldt pet-scanning, som ville afsløre, om der fortsat gemte sig kræftceller i kroppens afkroge.

Hvad nu, hvis lægerne tog fejl, og behandlingen ikke længere kunne holde kræften nede?

I anledning af den kommende Knæk Cancer-uge har vi besøgt Henriette Løve og familien i Slimminge ved Ringsted for at høre, hvordan det går i dag.

Se nyt video-interview med Henriette Løve øverst i artiklen.

Positivt menneske trods kræftdiagnose

Siden Henriette Løve fik konstateret fremskreden brystkræft i sommeren 2015, har hendes og familiens hverdag været præget af knugende usikkerhed.

Da diagnosen blev stillet, havde Henriette Løve et område med kræft på 7x9x15 centimeter i sit venstre bryst, og kræften havde spredt sig til lymferne under begge arme, højre lunge, leveren og rygraden.

- Jeg fik at vide, at jeg var uhelbredeligt syg, siger Henriette Løve.

Ifølge lægerne kunne Henriette Løve ikke forvente at leve i mange år med den diagnose. Så hun opgav jobbet som pædagog og gik på førtidspension. På den måde kunne hun udnytte al tiden sammen med familien.

Fra hun fik beskeden, gik der et par uger, før hun havde så meget styr på sine følelser, at hun kunne overbringe den triste besked til børnene.

Vi trøstede, krammede og fik snakket om det

Henriette Løve, 43-årig kræftpatient

- Vi trak de to store til side og fortalte dem, at jeg havde fået kræft, og at jeg skulle i behandling i lang tid. Det blev de selvfølgelig kede af, og vi trøstede, krammede og fik snakket om det, siger Henriette Løve og fortsætter.

- Vi fortalte dem med vilje ikke, at jeg var uhelbredeligt syg. For vi vidste jo ikke, om der ville gå et halvt år, eller om jeg ville blive 100 år. Der var ingen grund til, at de skulle gå og bekymre sig om det i årevis.

På trods af de dystre udsigter nægtede Henriette Løve at lade sig slå ud af lægernes dom.

- Jeg  er et meget positivt menneske, og jeg har en livlig energi. Og det har jeg også, selvom jeg har kræft. Derfor har børnene nok heller ikke mærket så meget til det.

Hun traf hurtigt en beslutning om, hvordan hun ville tackle sin sygdom:

- Jeg tænkte: Fandeme nej! Nu tager jeg den her kamp op. Det her lort skal ikke have lov til at få ram på mig, fastslår hun. 

Effektiv behandlings-cocktail 

Behandlingen bestod fra starten af en cocktail af stråler, intensiv kemokur og to slags antistoffer, som skulle blokere kræftens vækst. Den kombination virkede tilsyneladende efter hensigten, for ganske langsomt svandt kræften ind.

Halvanden måned før Henriette Løve medvirkede i særudgaven af ’Vild med dans’ i efteråret 2017, viste en kontrolscanning, at der ikke var mere synlig kræft i hendes indre organer. Kun i brystet og under armhulerne var der lidt tilbage.

Men da hun et par måneder senere for første gang fik lavet den særligt tilbundsgående pet-scanning, var der flere områder, der lyste op på scanningsbillederne. Det indikerede, at der var kræft. Blandt andet inde i knoglerne, i bækkenet og i rygraden.

Der var dog også den mulighed, at det bare var arvæv, der lyste op på billederne. Når der én gang har været kræft i knoglerne, vil der nemlig altid være spor efter det. Derfor kunne lægerne ikke give klar besked om scanningsresultatet.

- Det føltes lidt som et setback (en tilbagegang, red.), da vi fik svaret fra den scanning. Der blev man lidt ”æv” inde i hovedet, fordi man havde håbet på, de ville sige, at der næsten ikke var noget at se, siger Henriette Løve.

Til gengæld kom der snart en anden og mere opløftende melding fra lægerne.

Kræften holdes i skak

Antistoffer mod brystkræft

I de seneste år har kræftlægerne haft stor succes med at behandle især brystcancer-patienter med antistoffer.

Populært sagt går behandlingen ud på at hindre kræftcellerne i at dele sig og dermed vokse.

I en fjerdedel af alle brystkræftsvulster findes i kræftcellerne en særlig receptor, kaldet HER2. Antistofferne trastuzumab og pertuzumab binder sig til de HER2-positive kræftceller og blokerer væksten.

Når de to antistoffer kombineres i behandlingen, har de vist sig at have god effekt både på patientens livskvalitet og overlevelse.

Også antihormoner kan bruges i visse tilfælde.

Kilde: Min-medicin.dk

Ved næste undersøgelse i december 2017 blev der taget en vævsprøve fra Henriette Løves venstre bryst. Den viste, at kræften havde muteret og var blevet ”østrogen-positiv”.

Det skulle vise sig at være positivt i mere end én forstand.

Det betød nemlig, at kræften nu kunne bekæmpes med såkaldte ”antihormoner” (som nedbryder det kvindelige kønshormon østrogen, red.) i stedet for kemo.

Det er lidt vildt at tænke på, at en så forfærdelig og aggressiv sygdom pludselig ændrer sig til noget bedre for mig

Henriette Løve, 43-årig kræftpatient

For Henriette Løve var det en rigtig god melding. Både fordi brystkræft lever af østrogen og nu ikke længere kunne få næring, og fordi behandlingen med antihormoner har færre bivirkninger end en kemokur.

- Det er lidt vildt at tænke på, at en så forfærdelig og aggressiv sygdom pludselig ændrer sig til noget bedre for mig, synes Henriette.

I knap et år har den nu snart 44-årige familiemor fra Ringsted udelukkende fået behandling med antihormoner og antistoffer. Sidstnævnte hindrer kræftcellerne i at dele sig og blokerer dermed kræftens vækst.

Når kræften hverken får næring eller mulighed for at vokse, vil den langsomt nedbrydes og dø, og det er formentlig forklaringen på, at Henriette Løve føler sig frisk og energisk på trods af sygdommen.

- Det går rigtig godt. Selv om lægerne ikke kan erklære mig rask, så føler jeg mig meget heldig over, at der findes sådan en behandling, og jeg nyder hvert et minut, jeg er her, forsikrer Henriette Løve.

Ifølge overlæge Nina Jeppesen på onkologisk afdeling på Næstved Sygehus er Henriette Løve langt fra den eneste kræftpatient, som har fået stor gavn af udviklingen i kræftbehandlingen gennem de seneste år.

- Vi oplever for øjeblikket en lang række patienter, som får forbedret deres livskvalitet - og ikke mindst forlænget deres liv - af den nye behandling med to typer antistoffer, der i kombination med hinanden har vist sig at være meget virkningsfulde, siger overlæge Nina Jeppesen.

I dag, hvor Henriette Løve foreløbig har været igennem yderligere to kontrolscanninger siden sidste år, er håbet blevet styrket.

Hendes tilstand har nu gennem snart et år været status quo, og tilsyneladende er kræften sat i skak.

Vil gerne give noget tilbage

På grund af sin store taknemlighed over den effektive behandling, som hun har modtaget i sit kræftforløb, er Henriette Løve meget opsat på, at hun gerne vil give noget tilbage.

Derfor har hun nu for tredje år i træk arrangeret et lokalt støtte-event "Lyserød lørdag" i Bjæverskov, hvor det i år lykkedes hende at indsamle 30.000 kroner til Kræftens Bekæmpelse.

Hun opfordrer til, at andre også vil tænke i samme baner, fordi det har så stor betydning for kræftforskningen.

- Vi skal selvfølgelig blive ved med at støtte Kræftens Bekæmpelse, fordi der er så mange mennesker, der bliver ramt af det her hver eneste dag. Og uden midler til forskning, så når vi jo ikke længere, siger hun og tilføjer.

- Tænk engang, hvis jeg om to år på grund af ny forskning kunne få at vide, at jeg faktisk var helt rask og bare skulle tage én pille om dagen resten af mit liv. Det ville jo være helt fantastisk, slutter hun.

Den kommende uge 43 er Knæk Cancer-uge på TV 2, og der sendes blandt andet en række dokumentarer om kræftramte danskere.

Traditionen tro kulminerer ugen med et stort indsamlingsshow 'Knæk Cancer Live' lørdag den 27. oktober fra kl. 19.45 på TV 2.