Knæk Cancer

Uhelbredeligt kræftsyg vil arbejde: - I skal ikke pylre om mig

Symptomerne forsvinder, når Birgitte Vingborg er på arbejde, fortæller hun. Jobbet betyder desuden, at hendes børn glemmer, at hun er syg.

- Skal jeg dø nu? Kan jeg beholde mit job? Hvordan bliver hverdagen?

Sådan tænkte Birgitte Vingborg, da hun gik mod chefens kontor. Alt var uvist. Få øjeblikke senere sad hun der. Over for chefen. Hun fortalte det hele. Om den store kræftknude, lægerne havde fundet i bugspytkirtlen. Om de usikre udsigter for sygdommen. Om sin egen frygt for at miste sit arbejde og sin dagligdag.

- Lige når man bliver smidt ind i sådan et kræftpakkeforløb, svæver man lidt ”vægtløst” rundt. Man ved ikke noget, og man tror, man skal dø lige om lidt, siger 40-årige Birgitte Vingborg om dengang for godt to år siden, da hun skulle fortælle sin chef om sin kræftdiagnose.

Om kræft i Danmark

  • Kræft opstår, fordi celler i kroppen begynder at vokse ude af kontrol.
  • Hver tredje dansker får kræft, før de fylder 75 år.
  • Kræft er den hyppigste dødsårsag blandt danskerne.
  • Hvert år får flere end 37.200 danskere kræft – det er 102 om dagen.
  • Tæt ved 15.500 danskere dør af kræft om året – det er 42 om dagen.
  • Knap 285.000 danskere lever med en kræftdiagnose.
  • Der findes mere end 200 forskellige kræftformer.
  • Forskning leder hele tiden til nye fremskridt og nye måder at behandle kræft på. Det betyder, at flere overlever kræft eller lever længere med sygdommen.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Da hun forlod chefkontoret igen, var følelsen af vægtløshed afløst af tryghed.

Selvom kræftsygdommen er blevet uhelbredelig siden dengang, betyder chefens forståelse for hendes sygdom, at hun i dag går på arbejde, nøjagtig som før hun blev syg.

- Jeg har det samme liv, som jeg havde før. Det betyder, at jeg ikke oplever mig selv som syg. Det er min hverdag, jeg har fået lov at holde fast i, siger Birgitte Vingborg, der fortæller sin historie i 'Go’ morgen Danmark'.

Hvert år får godt 37.000 danskere kræft. En traumatisk oplevelse for de fleste, og alligevel har mange gode erfaringer med at fortsætte med at have tilknytning til arbejdsmarkedet.

Det fortæller Christina Malmose Stapelfeldt, ekstern lektor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

Jobbet får tankerne væk fra sygdommen

Hun peger på, at Birgitte Vingborg er et godt eksempel på, hvordan man på bedste vis kan tackle et kræftforløb på arbejdspladsen.

- Der har været en forventningsafstemning mellem leder og medarbejder. Sådan en afstemning af forventninger kan næsten ikke blive detaljeret nok, siger Christina Malmose Stapelfeldt.

Samtidig har jobbet enorm betydning for mange kræftpatienter, fordi det er en stor del af de flestes identitet.

- En stor del af det sociale liv har du også med kolleger, så det er med til at give livskvalitet. Det er med til at få tankerne væk fra det at være syg og væk fra tankerne om, at man måske skal dø. Arbejdet repræsenterer en normalitet, som er noget andet end det, man møder på hospitalet, siger hun.

Symptomer går væk, når Birgitte arbejder

Udover at Birgitte Vingborg har beholdt sin dagligdag, har jobbet også været godt i forhold til kræften. Som følge af sygdommen har hun nemlig kvalme og diarre.

- Når jeg er derhjemme i weekenden, lægger jeg mig på sofaen med symptomerne, men det forstærker det bare. Når jeg får symptomer på jobbet, så er jeg oppe og i gang, og så forsvinder de igen, siger hun.

Snakken på chefkontoret for to år siden er ikke den eneste snak, hun har haft med sin chef. De er løbende og ofte i dialog om, hvordan det går med sygdommen.

Birgitte Vingborgs leder på det sygehus, hun arbejder på, er Helle Skytte Andersen. Hun husker tydeligt de første møder, hun havde med Birgitte om kræftdiagnosen.

- I løbet af de første samtaler fik vi afstemt forventningerne. En af Birgittes første bemærkninger var, at jeg ikke måtte pylre. Der skulle ikke være nogen gråd. Hun ville ikke have ekstra skulderklap og anerkendelse, fortæller Helle Skytte Andersen.

Man skal ikke male fanden på væggen

Hun understreger, at det altid er svært, når en medarbejder kommer og siger, at vedkommende har fået kræft. I den situation er det vigtigt at lytte og prøve at forstå, hvad medarbejderen gerne vil, fortæller hun med baggrund i sine egne erfaringer med syge medarbejdere.

- Det har været nemt med Birgitte, fordi hun har den tilgang, at hun gerne vil være med på arbejdet. Vi tager det løbende, hvis sygdommen bliver et problem. Man skal ikke male fanden på væggen med hensyn til arbejdet, når en medarbejder får en kræftsygdom, siger Helle Skytte Andersen.

Hos Institut for Folkesundhed fortæller Christina Malmose Stapelfeld, at der også er større chance for at komme tilbage på arbejdsmarkedet, hvis man har været tilknyttet arbejdspladsen under sit sygdomsforløb.

- Selvom du måske ikke har kontakt til jobbet mere end en time om ugen, så er det bare så vigtigt for at kunne fastholde et job bagefter. Al forskning viser, at des længere du er fraværende fra et job, des sværere bliver det at komme tilbage, siger Christina Malmose Stapelfeldt, der, udover at være tilknyttet Aarhus Universitet, forsker i emnet hos stabsfunktionen Defactum i Region Midtjylland.

- Er du egentlig stadig syg, mor?

Birgitte Vingborg har en kræftform i bugspytkirtlen, der vokser langsomt. Folk med tilsvarende diagnoser lever i gennemsnit i syv år. Hun ved derfor ikke, om hun lever, når hendes børn på syv og ti år bliver voksne. Men ligesom jobbet er en gevinst for Birgitte selv, er det godt for børnene, at hun står op og går på arbejde i hverdagene.

- De lægger slet ikke mærke til, at jeg er syg. De spørger nogle gange: ”Er du egentlig stadig syg, mor?” De ville i højere grad opleve, at jeg er syg, hvis jeg gik derhjemme, siger hun.

Kræftens Bekæmpelse har udpeget syv symptomer på kræft, du bør være ekstra opmærksom på. Dem kan du læse om herunder.