19-√•rig med kr√¶ft i hjernen: Hvad nu, hvis den l√¶kre pige har h√łrt, at jeg er syg

Philip Nielsen dr√łmmer om et almindeligt liv med k√¶reste, b√łrn og karriere.

Han snublede over sine egne ben. Fik sv√¶rt ved at l√łfte dem. Han begyndte ogs√• at v√¶lte p√• sin lille cykel, som han ellers havde k√łrt sikkert p√• i flere √•r. Og s√• sn√łvlede han pludselig, n√•r han talte.

Philip Nielsen var kun syv √•r, da hans mor fik mistanke om, at der var noget galt med hendes lille s√łn. Hun troede, det var sukkersyge, men blodpr√łverne var fine.

Efter flere og mange unders√łgelser kom svaret. Philip havde en tumor, der sad midt inde i hjernen, og den kunne ikke fjernes.

- Skal jeg d√ł nu, spurgte han sin mor.

L√¶gerne fortalte Philip Nielsens mor, at de ikke kunne g√łre noget.

- S√• let giver vi ikke op, fortalte hun sin s√łn.

12 år, tre operationer og en masse kemoterapi senere er han stadig i live.

Man beh√łver ikke n√łdvendigvis v√¶re en omvandrende 'zombie' med drop i armen bare fordi man har kr√¶ft, siger 19-√•rige Philip Nielsen. Siden han var syv √•r, har han v√¶ret diagnosticeret med en kr√¶ftknude p√• hjernestammen.
Man beh√łver ikke n√łdvendigvis v√¶re en omvandrende 'zombie' med drop i armen bare fordi man har kr√¶ft, siger 19-√•rige Philip Nielsen. Siden han var syv √•r, har han v√¶ret diagnosticeret med en kr√¶ftknude p√• hjernestammen. Foto: Privatfoto

Mens det dengang var moderens viljestyrke og l√¶gernes evner, der holdt den lille dreng oppe, er det i dag den nu 19-√•rige Philip Nielsen selv, der holder hum√łret, gejsten og h√•bet i live.

Philip Nielsens sygdom

Philip Nielsen er 19 år.

Da han var syv år, fandt lægerne en svulst på hjernestammen.

Svulsten er p√• st√łrrelse med en blodappelsin, og den kan ikke fjernes helt.

Han er blevet opereret tre gange og har fået kemoterapi, hvilket har stoppet knuden i at sprede sig.

Da han var 14 √•r begyndte knuden at vokse igen. Han blev opereret med 1,5 √•rs genoptr√¶ning til f√łlge.

Da han var 17 år begyndte knuden at vokse igen, og han er lige blevet opereret igen i september 2018.

Udfordret med pigerne

Svulsten sidder der stadig, men efter endnu en operation for en m√•ned siden og efterf√łlgende behandling med kemoterapi er svulsten stoppet med at vokse, fort√¶ller Philip Nielsen¬†i 'Go' aften Danmark'.

Efter operationen er han nu klar til at forts√¶tte mod det liv, han dr√łmmer om. Et helt almindeligt liv med en k√¶reste og en familie.

Det med pigerne og ungdomslivet har dog v√¶ret udfordret af den sidel√łbende behandling for kr√¶ften.

- Du g√•r ikke lige hen til hende den l√¶kre pige, hvis hun nu har h√łrt fra alle mulige andre, at du har kr√¶ft, fort√¶ller han om nogle af de tanker, han har haft.

- Kræften har påvirket min livsindstilling, og jeg er blevet voksen på en helt anden måde. Mange siger
- Kræften har påvirket min livsindstilling, og jeg er blevet voksen på en helt anden måde. Mange siger "hold da op, du er godt nok gammelklog". Men jeg har også oplevet noget, som de færreste oplever, siger 19-årige Philip Nielsen. Foto: Privatfoto

- Jeg har v√¶ret meget nerv√łs for, at piger ikke t√łr v√¶re sammen med mig, fordi jeg har kr√¶ft. Under kemobehandlingerne var jeg tyndh√•ret p√• hovedet og p√• kroppen. Jeg har v√¶ret bange for, hvad pigerne egentlig t√¶nker om mig.

Knuden bliver der hele livet

Selvom operationen gik godt for en måned siden, er det stadig svært for den 19-årige at planlægge selv kort tid frem i livet. Knuden i hjernen er stoppet med at vokse, men man ved aldrig med kræft, pointerer han.

- Knuden vil f√łlge mig hele livet. Min mor fik det at vide, da jeg var helt lille. Jeg fik det at vide, da jeg var 12, og p√• det tidspunkt begyndte jeg at forst√• realiteterne, siger han.‚Äč

‚ÄčOmkring tidspunktet, hvor Philip Nielsen fik forklaret alvoren af sin sygdom, ville han gerne v√¶re politimand eller ambulanceredder. Han f√łlte det derfor som en stor fiasko, da han fik at vide, at knuden aldrig ville forsvinde helt.

- Hvad nu hvis livet ikke fortsatte, som jeg havde planlagt det? Mine ambitioner om at arbejde som ambulanceredder eller politimand vidste jeg med det samme, at jeg måtte give slip på, siger han om tankerne dengang.

Svært at planlægge et år frem

Ligeledes er det svært for ham at planlægge eksempelvis ferier ud i fremtiden. Efter den netop overstående operation og kemoterapi håber han, at han nu er ude af behandlingerne. Han ved dog også, at han ikke kan vide det med sikkerhed.

- Knuden er ved at blive gr√•, den er ved at d√ł. Men man ved ikke noget om, hvor man er om et √•r. Jeg kan ikke planl√¶gge en ferie n√¶ste √•r, for jeg ved ikke, om jeg bliver sendt til Sverige eller til USA for at f√• str√•lebehandling. Det er h√•rdt psykisk, at jeg ikke kan planl√¶gge.

Selvom det er svært at planlægge selv kort tid ud i fremtiden, håber han at få en familie.

- Jeg dr√łmmer om at komme ud p√• den anden side, blive gift og f√• nogle b√łrn. Min mor har sagt, at hvis jeg m√łder k√¶rligheden, s√• skal pigen nok v√¶re der for mig, siger han, der ogs√• spekulerer over, om han kan f√• b√łrn efter behandlingerne med kemoterapi.

Philip Nielsen: - Sig til din familie, at du elsker dem

I virkeligheden er det et meget almindeligt liv, han √łnsker sig. Et liv med uddannelse og karriere, der ikke er forskelligt fra andres, fort√¶ller Philip Nielsen, der overvejer at g√• efter at blive snedker eller mekaniker.

Selvom hans liv som teenager har været anderledes end de fleste andres, giver han ikke op, og det er også hans råd til alle andre.

- Uanset, hvor sort det ser ud, skal du aldrig give op, siger han.

Philip Nielsen har v√¶ret igennem flere h√•rde genoptr√¶ningsforl√łb.
Philip Nielsen har v√¶ret igennem flere h√•rde genoptr√¶ningsforl√łb. Foto: Privatfoto

Sygdommen betyder, at han altid husker at sige til sine nærmeste, hvad de betyder for ham.

- Der er mange unge fyre, der ikke er glade for at sige den slags. Men du skal ikke v√¶re bange for at sige til dine for√¶ldre og dine bedstefor√¶ldre, at du elsker dem. Du ved ikke, hvorn√•r livet ikke er der mere. Men n√•r du pludselig har kr√¶ft, s√• ved du, hvor skr√łbeligt og dyrebart, livet er, siger han.

Kr√¶ftens Bek√¶mpelse har udpeget syv symptomer p√• kr√¶ft, du b√łr v√¶re ekstra opm√¶rksom p√•. Dem kan du l√¶se om herunder.‚Äč

square to 16x9

‚Äč