Knæk Cancer

19-årig med kræft i hjernen: Hvad nu, hvis den lækre pige har hørt, at jeg er syg

Philip Nielsen drømmer om et almindeligt liv med kæreste, børn og karriere.

Han snublede over sine egne ben. Fik svært ved at løfte dem. Han begyndte også at vælte på sin lille cykel, som han ellers havde kørt sikkert på i flere år. Og så snøvlede han pludselig, når han talte.

Philip Nielsen var kun syv år, da hans mor fik mistanke om, at der var noget galt med hendes lille søn. Hun troede, det var sukkersyge, men blodprøverne var fine.

Efter flere og mange undersøgelser kom svaret. Philip havde en tumor, der sad midt inde i hjernen, og den kunne ikke fjernes.

- Skal jeg dø nu, spurgte han sin mor.

Lægerne fortalte Philip Nielsens mor, at de ikke kunne gøre noget.

- Så let giver vi ikke op, fortalte hun sin søn.

12 år, tre operationer og en masse kemoterapi senere er han stadig i live.

Mens det dengang var moderens viljestyrke og lægernes evner, der holdt den lille dreng oppe, er det i dag den nu 19-årige Philip Nielsen selv, der holder humøret, gejsten og håbet i live.

Philip Nielsens sygdom

Philip Nielsen er 19 år.

Da han var syv år, fandt lægerne en svulst på hjernestammen.

Svulsten er på størrelse med en blodappelsin, og den kan ikke fjernes helt.

Han er blevet opereret tre gange og har fået kemoterapi, hvilket har stoppet knuden i at sprede sig.

Da han var 14 år begyndte knuden at vokse igen. Han blev opereret med 1,5 års genoptræning til følge.

Da han var 17 år begyndte knuden at vokse igen, og han er lige blevet opereret igen i september 2018.

Udfordret med pigerne

Svulsten sidder der stadig, men efter endnu en operation for en måned siden og efterfølgende behandling med kemoterapi er svulsten stoppet med at vokse, fortæller Philip Nielsen i 'Go' aften Danmark'.

Efter operationen er han nu klar til at fortsætte mod det liv, han drømmer om. Et helt almindeligt liv med en kæreste og en familie.

Det med pigerne og ungdomslivet har dog været udfordret af den sideløbende behandling for kræften.

- Du går ikke lige hen til hende den lækre pige, hvis hun nu har hørt fra alle mulige andre, at du har kræft, fortæller han om nogle af de tanker, han har haft.

- Jeg har været meget nervøs for, at piger ikke tør være sammen med mig, fordi jeg har kræft. Under kemobehandlingerne var jeg tyndhåret på hovedet og på kroppen. Jeg har været bange for, hvad pigerne egentlig tænker om mig.

Knuden bliver der hele livet

Selvom operationen gik godt for en måned siden, er det stadig svært for den 19-årige at planlægge selv kort tid frem i livet. Knuden i hjernen er stoppet med at vokse, men man ved aldrig med kræft, pointerer han.

- Knuden vil følge mig hele livet. Min mor fik det at vide, da jeg var helt lille. Jeg fik det at vide, da jeg var 12, og på det tidspunkt begyndte jeg at forstå realiteterne, siger han.

Omkring tidspunktet, hvor Philip Nielsen fik forklaret alvoren af sin sygdom, ville han gerne være politimand eller ambulanceredder. Han følte det derfor som en stor fiasko, da han fik at vide, at knuden aldrig ville forsvinde helt.

- Hvad nu hvis livet ikke fortsatte, som jeg havde planlagt det? Mine ambitioner om at arbejde som ambulanceredder eller politimand vidste jeg med det samme, at jeg måtte give slip på, siger han om tankerne dengang.

Svært at planlægge et år frem

Ligeledes er det svært for ham at planlægge eksempelvis ferier ud i fremtiden. Efter den netop overstående operation og kemoterapi håber han, at han nu er ude af behandlingerne. Han ved dog også, at han ikke kan vide det med sikkerhed.

- Knuden er ved at blive grå, den er ved at dø. Men man ved ikke noget om, hvor man er om et år. Jeg kan ikke planlægge en ferie næste år, for jeg ved ikke, om jeg bliver sendt til Sverige eller til USA for at få strålebehandling. Det er hårdt psykisk, at jeg ikke kan planlægge.

Selvom det er svært at planlægge selv kort tid ud i fremtiden, håber han at få en familie.

- Jeg drømmer om at komme ud på den anden side, blive gift og få nogle børn. Min mor har sagt, at hvis jeg møder kærligheden, så skal pigen nok være der for mig, siger han, der også spekulerer over, om han kan få børn efter behandlingerne med kemoterapi.

Philip Nielsen: - Sig til din familie, at du elsker dem

I virkeligheden er det et meget almindeligt liv, han ønsker sig. Et liv med uddannelse og karriere, der ikke er forskelligt fra andres, fortæller Philip Nielsen, der overvejer at gå efter at blive snedker eller mekaniker.

Selvom hans liv som teenager har været anderledes end de fleste andres, giver han ikke op, og det er også hans råd til alle andre.

- Uanset, hvor sort det ser ud, skal du aldrig give op, siger han.

Sygdommen betyder, at han altid husker at sige til sine nærmeste, hvad de betyder for ham.

- Der er mange unge fyre, der ikke er glade for at sige den slags. Men du skal ikke være bange for at sige til dine forældre og dine bedsteforældre, at du elsker dem. Du ved ikke, hvornår livet ikke er der mere. Men når du pludselig har kræft, så ved du, hvor skrøbeligt og dyrebart, livet er, siger han.

Kræftens Bekæmpelse har udpeget syv symptomer på kræft, du bør være ekstra opmærksom på. Dem kan du læse om herunder.