Knæk Cancer

73-årig skifter sin ble bag et træ, mens jagtkammeraterne venter

Svend Erik Bodi har valgt at være åben om sin prostatakræft, der har gjort ham inkontinent og impotent.

Der var rødvin, øl, lækker julemad og fremfor alt masser af snak ved bordet. Det var juleafslutningen i tennisklubben, og Svend Erik Bodi glemte tiden.

På et tidspunkt gik han ud på toilettet for at tjekke, at alt var, som det skulle være.

Svend Erik Bodi har altid sin taske med bleer med sig, når han bevæger sig udenfor sit hjem. Bleerne er en følge af, at han blev inkontinent, da han blev opereret for prostatakræft for fire år siden.

- Der kunne jeg jo se, at det var løbet ned ad mig. Bleen kunne ikke klare det mere, siger han om det syn, der mødte ham, da han kom ud for sig selv.

- Da måtte jeg hente min kone og sige, at vi skulle hjem. Det var lidt træls, siger den 73-årige.

Ti bleer om dagen

For fire år siden fik han fjernet prostata på grund af aggressiv cancer. Det betød blandt andet, at han ikke kunne holde på vandet, og at han måtte bruge ti bleer om dagen.

Siden har han fået opereret to ”balloner” ind på hver sin side af urinrøret, som gør, at han bedre selv kan styre det, når han skal tisse.

Svend Erik Bodi med konen Lene. For tre år siden var de nødt til at forlade en fest i tennisklubben, fordi han havde tisset i bukserne. Svend Erik Bodi blev inkontinent som følge af en operation for prostatakræft.

- Det gør hele mit liv væsentligt nemmere, at jeg ikke skal holde øje med, hvornår jeg skal ud at skifte ble, for at den ikke løber igennem, siger han.

Om kræft i Danmark

  • Kræft opstår, fordi celler i kroppen begynder at vokse ude af kontrol.
  • Hver tredje dansker får kræft, før de fylder 75 år.
  • Kræft er den hyppigste dødsårsag blandt danskerne.
  • Hvert år får flere end 37.200 danskere kræft – det er 102 om dagen.
  • Tæt ved 15.500 danskere dør af kræft om året – det er 42 om dagen.
  • Knap 285.000 danskere lever med en kræftdiagnose.
  • Der findes mere end 200 forskellige kræftformer.
  • Forskning leder hele tiden til nye fremskridt og nye måder at behandle kræft på. Det betyder, at flere overlever kræft eller lever længere med sygdommen.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Svend Erik Bodi er en af de godt 36.000 danskere, der lever med diagnosen. Ifølge Kræftens Bekæmpelse opdages knap 4500 nye tilfælde hvert år.

De fleste tier tabuet ihjel

Han fortæller sin historie i ’Go’ morgen Danmark’, fordi inkontinens og impotens som følge af prostatakræft er tabubelagt for mange af de mænd, der lider af det. Og såmænd også for mange andre, oplever han.

- Hvis jeg fortæller om det, reagerer de fleste ved ikke at kommentere på det. De lader som ingenting. De er angste for at sige noget forkert, siger Svend Erik Bodi, der opfordrer folk til bare at tale normalt om emnet, når de møder en, der har problemer med inkontinens.

Det er intet problem for Svend Erik Bodi at spille tennis, efter han har fået indopereret to "balloner" omkring urinrøret. Det betyder nemlig, at han i højerere grad selv kan styre, hvornår han skal tisse.

Bleerne bruger Svend Erik Bodi stadig, men nu kun to om dagen.

Han spiller tennis, badminton og på jagt går han også.

Jagtkammerater venter, mens Svend Erik skifter ble

Når han er i skoven med jagtkammeraterne, er han nødt til at skifte sin ble i løbet af dagen.

- Jeg siger bare til de andre, at jeg lige går om bag et træ. Jeg skal jo have alt tøjet af for at få skiftet den ble der. Det har de andre fuld forståelse for, siger Svend Erik Bodi og pointerer, at han ikke længere bare kan stille sig op som de andre mænd i skoven, når de træder af på naturens vegne.

Svend Erik Bodi har haft prostatakræft, og det har givet problemer med potensen. Video: Thor Hedegaard

Selv kan han finde på at lave sjov med det. Fordi det er en nem måde at komme til at snakke om problemerne på, uden at det bliver for alvorligt og seriøst.

- Hvis jeg møder nogen, der skal på toilettet, kan jeg godt finde på at sige: ”Du kan da bare låne en ble af mig”, fortæller Svend Erik Bodi om sin måde at løsne lidt op for alvoren.

Tennis, badminton, ski og surfing. Der er ingen begrænsninger for Svend Erik Bodi, selvom han går med ble som følge af en operation for prostatakræft.

Mange mister potensen

Alvorligt er det nemlig. Udover inkontinens som følge af prostatakræft mister mange også potensen. Noget, der går udover følelsen af at være maskulin, fortæller Svend Erik Bodi.

- Man føler ikke, man er en rigtig mand, når man ikke kan 'det', siger han.

Svend Erik Bodi har været gift med sin kone i 48 år. Hun har været meget forstående overfor følgerne af sygdommen, og de har et dejligt ægteskab alligevel, fortæller han.

Svend Erik Bodi bruger cirka to bleer om dagen. Det sætter dog ingen begrænsninger i forhold til, hvilke aktiviteter han kan dyrke.

- Man behøver ikke nødvendigvis at have samleje, for at ægteskabet er godt, siger han.

Penispumpe hjælper til

I forbindelse med at han fik fjernet prostata, blev alle nerverne til penis også fjernet. Alligevel er der muligheder seksuelt. Han har blandt andet en penispumpe som gør, at han kan være potent i omkring en halv time.

- Og så kan man godt have det hyggeligt med hinanden der, siger han og tilføjer:

- Vi har været gift i mange år, og vi har fået de børn, vi skal have, så skide være med det.

Kræftens Bekæmpelse har udpeget syv symptomer på kræft, du bør være ekstra opmærksom på. Dem kan du læse om herunder.

Syv ting du skal være opmærksom på - knæk cancer