Den sommer fik hun to 12-taller, en studenterhue og en kræftknude
Da Amanda Rye Enggaard fik diagnosen kræft, tacklede hun det på sin egen måde. Fredag aften går hun på gulvet i 'Vild med dans knækker cancer'.
Det var en eftermiddag i slutningen af maj, at hun mærkede knuden på kravebenet første gang.
Amanda Rye Enggaard havde ellers lige været til lægen. Hendes lange, lyse hår var begyndt at falde af i store totter, og hun troede, det var på grund af stress op til sine eksamener.
Han mente, det skyldtes vitaminmangel og sendte hende videre til en specialist. Men så langt nåede hun ikke.
Hendes kæreste bemærkede, at det højre kraveben så hævet ud. En knude var dukket op, og det var som om, den havde vokset sig kæmpestor i løbet af få timer.
Hun havde slet ikke tid til at være syg, for hun stod midt i en af de mest vigtige perioder af sit liv.
Den dengang 20-årige HF-elev havde forberedt sig grundigt i løbet af året. Nu så hun frem til at få sine eksamener overstået, få huen på og til de studenterfester, der ventede forude.
Men kræft rammer hver tredje dansker på et tidspunkt, og én af dem var Amanda Rye Enggaard.
Intet arveligt i familien
Da knuden dukkede op den eftermiddag i 2017, ringede hun igen til lægen. Den gjorde ikke ondt, og hun kunne flytte rundt på den.
Det førte hurtigt til en ultralydsscanning, og her blev risikoen for kræft for første gang sagt højt. Men hvorfor skulle hun lige rammes af det?
- Det er ikke noget, der har været arveligt i min familie, fortæller Amanda Rye Enggaard.
Hun valgte i stedet at koncentrere sig om sine sidste eksamener. Derudover havde hun et fritidsjob i en legetøjsbutik, som skulle passes.
Da den skriftlige matematikeksamen var overstået få dage efter, ringede en læge, som ville høre, hvilket hospital hun var tættest på. Hun skulle skynde sig derhen og have foretaget nogle blodprøver, lød meldingen. Siden fulgte en biopsi.
Huen kunne skjule pletten
Amanda vidste stadig ikke, hvad der gemte sig i knuden på halsen. Til gengæld så hun frem til snart at få studenterhuen på, for den kunne skjule den bare plet på toppen af hovedet.
- Det kan lyde lidt mærkeligt, men jeg valgte at fokusere på, at jeg gerne ville have min eksamen. Hvis jeg var syg, kunne jeg alligevel ikke gøre noget ved det, siger hun.
Den uge skulle hun også op i mundtlig matematik.
Hendes lærere kendte ikke til sygdomsforløbet, før hendes eksamener var overstået. Det skulle helst være 'reelle' karakterer, der blev givet, mente Amanda Rye Enggaard - og ikke ud af sympati. Hun fik et 12-tal.
Hvad gør vi så for at løse det?
Da svaret fra biopsien kom, var der ingen tvivl. Der var fundet kræft i knuden.
- Selvfølgelig var det en forfærdelig ting, men jeg tænkte mere: "Hvad gør vi så for at løse det?"
Det var lymfekræft - Hodgkin lymfom. Amanda havde selv googlet symptomerne, så hun var allerede forberedt.
Hun besluttede sig for, at hun ville dele diagnosen med sin omgangskreds på de sociale medier.
- Jeg ville gerne fortælle det hurtigst muligt. Jeg vidste også, at jeg med kemoen kom til at se anderledes ud, så det var nemmere, at folk vidste det, fortæller hun.
På sin egen vis beskrev hun behandlingsforløbet på godt og ondt i de efterfølgende måneder på sin Instagram- og Facebookprofil. Det var vigtigt for hende at bemærke de små, positive detaljer.
- Status er, at jeg er for syg til at få kemo, og er indlagt med feber og forhøjet infektionstal. Det er selvfølgelig super nedern, MEN der er er en hel sæson 'Pretty Little Liars', som venter på at blive set og man kan få alt den gratis kage og is man vil have på Herlev, skrev hun eksempelvis.
- Hvem har brug for øjenvipper, når man har Snapchatfiltre?
- De gode ting ved kemo som ingen snakker om:
1. Der klistrer ikke noget hår fast til ansigtet når man har ansigtsmaske på.
2. Man sparer penge på shampoo.
3. Man slipper for at barbere ben.
4. Man er aldrig i tvivl om man har en dårlig hårdag, nu ved man med sikkerhed at man har det
5. Man har en undskyldning for at købe parykker, mange parykker, lyserøde parykker.
Det blev Amandas måde at bevare sig selv på midt i sygdomsvirakket.
- Jeg har virkelig prøvet at finde de positive ting i det. Jeg ved også, at det har hjulpet mine veninder og min familie. Jeg har ikke siddet og grædt over det, og så har de heller ikke følt, at de skulle gøre det.
Det betyder ikke, at forløbet var smertefrit. Hun har også haft svært ved at forstå, hvorfor hun lige skulle rammes af kræft.
Studenterkørsel først - så kemo - så job
Dagen før sin afsluttende eksamen fik hun at vide, at der ikke kun var kræft i knuden i halsen. Den havde spredt sig til hele brystet, på begge sider af halsen og omkring hjertet.
Især hendes forældre blev meget berørte over beskeden. Det ramte også Amanda hårdere end de meldinger, hun tidligere havde fået. Men lægerne fastholdt deres optimisme omkring fremtidsudsigterne, og det smittede af.
Ifølge Kræftens Bekæmpelse overlever cirka 85 procent af dem, der får konstateret den lymfekræftdiagnose.
Dagen efter var det eksamensnerverne, hun igen havde fokus på. Amanda Rye Enggaard skulle op i en kombination af historie, religion og samfundsfag. Det gav endnu et 12-tal.
Nu skulle studentertitlen og friheden fejres. I traditionel forstand er det her, man glædes over det, der er overstået, og det, der venter forude.
Amandas fremtid var præget af sin sygdom. Men hun fik lov af lægerne til at udskyde sin kemobehandling i en halv uge, så hun kunne være med på vognturen med de andre studenter.
Det var ikke til at sige, hvornår hun kunne komme til at feste igen. Derfor drak hun øl med vennerne og fejrede studentertiden lørdag og søndag. Mandag tog hun på hospitalet for at begynde på sin kemo.
Den efterfølgende tid var svær af flere grunde. Hun blev ramt af en blodprop i armen på grund af kemobehandlingen, og strålebehandlingerne var tre smertefulde uger. Men lægerne fik ret. Behandlingen virkede.
Undervejs arbejdede hun som ekspedient på nedsat tid. To uger efter strålebehandlingen var overstået, begyndte hun på fuld tid i legetøjsbutikken.
- Der var så meget andet, jeg hellere ville end at være syg. Jeg har på en måde ignoreret sygdommen, når der ikke var noget, jeg kunne gøre ved den. Så ville jeg hellere arbejde end at ligge og sove, siger hun.
Skal danse på Det Kongelige Teater
I februar 2018 skulle Amanda til sin afsluttende scanning. Den viste, at der ikke var noget kræft tilbage i hendes krop. Hun var glad, og det blev fejret, men samtidig var hun allerede afklaret, for det var præcis, som hun havde regnet med.
De næste fire år skal hun til regelmæssige tjek, før hun kan erklæres helt kræftfri.
I dag er Amanda Rye Enggaard 21 år og drømmer om at læse til dyrlæge.
Hun elsker desuden at danse, og fredag aften går hun sammen med to andre almindelige danskere på scenen på Det Kongelige Teater. De tre nydansere har alle været ramt af kræft, og de er en del af 'Vild med dans'-showet, der samler ind til Knæk Cancer.
Udover at sætte fokus på en vigtig sag vil hun gerne dele sin historie om, hvordan et kræftforløb også kan tackles.
- Det er en helt forfærdelig sygdom, men der er også gode dage og gode oplevelser. Alt, der har med kræft at gøre, bliver tit meget sørgeligt, men der kan også være en anden side. Og den er jeg rigtig glad for, at jeg er på nu, siger hun.
Sammen med den professionelle danser René Christensen skal hun danse en samba på Gamle Scene, og den er hun lidt spændt på.
- Det er meget nervepirrende, men jeg tror, at det bliver mega sjovt. Det har været rigtig hyggeligt at træne, og jeg synes, at vi er kommet langt med dansen. Jeg håber, at det bliver godt, og så satser jeg på, at jeg ikke falder.
Se 'Vild med dans knækker cancer' fredag klokken 20.00 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.