11-årig overrasket af Rasmus Seebach på tv – hørte hans musik, da hun svævede mellem liv og død

Sofie Falk blev som syvårig ramt af leukæmi. Under sin månedlange indlæggelse brugte hun Seebachs musik i gode og dårlige stunder.

- Hva' så? Giver du en krammer?

Med de ord trådte Rasmus Seebach mandag morgen ind i Go' morgen Danmark-studiet.

I den røde sofa sad 11-årige Sofie Falk og blev som forstenet.

Tårerne begyndte at løbe ned ad hendes kinder, da hun gav ham det kram, han havde bedt om.

Sofie Falk fik sit livs overraskelse, da hun var i 'Go' morgen Danmark' for at fortælle om sit kræftforløb. Under sin indlægelse hørte hun Rasmus Seebachs musik hver eneste dag, og derfor kom han for at overraske hende.
Sofie Falk fik sit livs overraskelse, da hun var i 'Go' morgen Danmark' for at fortælle om sit kræftforløb. Under sin indlægelse hørte hun Rasmus Seebachs musik hver eneste dag, og derfor kom han for at overraske hende. Foto: Pernille Soelmark Kasting / Nordisk Film TV

Det var første gang, Sofie mødte sit store idol. Alligevel har han været med til at hjælpe hende gennem den sværeste periode i hendes 11-årige liv.

Håbet kom tilbage

En decembermorgen i 2015 vågnede syvårige Sofie Falk med et skrig.

Knæk Cancer 2019

I hele uge 43 sætter TV 2 og Kræftens Bekæmpelse fokus på at knække cancer. 

I ugen løbet af ugen vil der være fokus på kræft i flere af TV 2's programmer. Det hele kulminerer med 'Knæk Cancer'-showet, der sendes klokken 20 lørdag den 26. oktober.

Du kan følge Knæk Cancer på TV 2, TV2.DK, Facebook og Instagram.

Læs, hvordan du kan støtte indsamlingen, her.

Efter et par ugers uforklarlig sygdom havde hun pludselig så mange smerter, at hun ikke kunne komme ud af sengen.

Få dage senere fik hun konstateret leukæmi, og derfra gik det stærkt.

Sofie fik kemoterapi, men blev alligevel mere og mere syg. I slutningen af januar havde hun tabt mere end en tredjedel af sin kropsvægt, og lægerne lagde hende bevidstløs i respirator – med frygt for at hun ikke ville vågne igen.

I løbet af den første halvanden måned tabte Sofie ni kilo, så hun var nede at veje 16 kilo.
I løbet af den første halvanden måned tabte Sofie ni kilo, så hun var nede at veje 16 kilo. Foto: Privatbillede

Som hun lå der og svævede mellem liv og død, fik hendes mor et indfald.

- Det er nu, jeg skal spille den her sang for hende, tænkte hun og fiskede mobiltelefonen op af lommen.

Ud strømmede Rasmus Seebach-nummeret ’Nangijala’.

- Jeg ved, at du er bange for mørket, så jeg lader lyset stå tændt. Sætter døren på klem, jeg holder vagt ved dit værelse.

Anne Dorte Falk holdt sin datters slappe hånd i sin, mens sangen om et liv efter døden fyldte hospitalsstuen.

Inden den var slut, vendte mod- og magtesløsheden sig til håb.

Sofie trykkede sin mors hånd.

Da det så allermest sort ud, var Sofie konstant omgivet af slanger. Gennem et centralt venekateter fik hun kemo, antibiotika og mad direkte ind i blodårerne.
Da det så allermest sort ud, var Sofie konstant omgivet af slanger. Gennem et centralt venekateter fik hun kemo, antibiotika og mad direkte ind i blodårerne. Foto: Privatbillede
Sofies mor var højgravid, da Sofie fik konstateret leukæmi. Bare en uge før Sofie blev lagt i respirator, blev hendes lillesøster Liva født. For at mor Anne Dorte kunne være der for begge piger, var de indlagt sammen det første halve år af Livas liv.
Sofies mor var højgravid, da Sofie fik konstateret leukæmi. Bare en uge før Sofie blev lagt i respirator, blev hendes lillesøster Liva født. For at mor Anne Dorte kunne være der for begge piger, var de indlagt sammen det første halve år af Livas liv. Foto: Privatbillede

Seebach som godnatsang

To dage senere kom Sofie til bevidsthed igen.

Hun kunne ikke huske, at hendes mor havde spillet sangen for hende, men alligevel havde noget af sangteksten brændt sig fast.

- Mor, jeg har set et lys, sagde hun.

Derefter fortsatte Sofie med at høre Rasmus Seebachs musik hver eneste dag. I gode og dårlige stunder.

Hun hørte hans sange, når hun skulle falde til ro, når behandlingerne var hårde, og når hun var i godt humør.

Sofie havde kræft i 97 procent af sin knoglemarv og havde derfor brug for en transplantation. Hendes lillesøster Lærkes knoglemarv matchede, og derfor blev hun donor. Efter transplantationen var Sofie i isolation i syv uger.
Sofie havde kræft i 97 procent af sin knoglemarv og havde derfor brug for en transplantation. Hendes lillesøster Lærkes knoglemarv matchede, og derfor blev hun donor. Efter transplantationen var Sofie i isolation i syv uger. Foto: Privatbillede

MusikBeRiget

  • Er et projekt, hvor musikere kommer og spiller for børn, unge og deres familier under hospitalsindlæggelsen på Rigshospitalet, Bispebjerg Hospital og Glostrup Hospital.
  • Spiller primært for børn i lange sygdomsforløb.
  • Er både på besøg i dagstimerne og ved sengetid.
  • Spiller især børnesange, men kan også spille det, børnene ønsker.
  • Har eksisteret siden 2009.
  • Bliver støttet økonomisk af Den Obelske Familiefond.

Kilde: Musikberiget.dk

Derfor var hun heller ikke i tvivl om, hvad hun ville høre, da musikerne fra MusikBeRiget første gang kom forbi hendes isolationsstue på Rigshospitalet.

Det skulle være noget med Rasmus Seebach. Helst hendes yndlingssang ’Under stjernerne på himlen’.

Og sådan blev det.

Hver tirsdag kom violinisten og guitaristen ind i slusen til hendes stue. På grund af smittefaren måtte de ikke komme helt ind til hende, men alligevel lærte de hurtigt den lille pige at kende.

Sofie var isoleret i syv uger, hvor alle omkring hende skulle have masker og hårnet på. Musikerne Lisbeth Sagen og Ole Kibsgaard kom derfor ikke helt ind til hende, men stod i stedet i slusen på vej ind på stuen.
Sofie var isoleret i syv uger, hvor alle omkring hende skulle have masker og hårnet på. Musikerne Lisbeth Sagen og Ole Kibsgaard kom derfor ikke helt ind til hende, men stod i stedet i slusen på vej ind på stuen. Foto: Pamela Morales

De behøvede ikke engang at spørge. De vidste, at de skulle spille ’Under stjernerne på himlen’ hver uge.

Når Sofie hørte den sang, slappede hun af. Så meget, at hun faldt i søvn bagefter.

**

Perspektiv

Arkivbillede
Arkivbillede Foto: Dennis Lehmann / Scanpix Denmark

Musik på hospitalet

Musik bruges på de fleste danske hospitaler og på alle hospicer, og det er ikke kun for adspredelsens skyld. Musikken kan nemlig både berolige, hjælpe med at komme af med følelser og faktisk også gøre smerterne mindre. Det fortæller Ilan Sanfi, der har en ph.d. i musikterapi.

I øjeblikket er han i gang med et forskningsprojekt, hvor han undersøger, hvordan musik kan afhjælpe kvalme efter kemo blandt børn og unge.

Tidligere har forskning blandt voksne cancerpatienter vist, at musik under indlæggelsen har en stor effekt på, hvor mange smerter, man føler, og den generelle livskvalitet.

***

Kræftfri, men stadig syg

Efter lidt mere end et halvt års voldsomme behandlinger blev Sofie udskrevet.

Hun skulle stadig forbi Rigshospitalet to gange om ugen, men efter at have været isoleret på hospitalsstuer i månedsvis var det stadig en stor dag for hende.

Der var ingen tvivl om, hvad hun skulle have på den dag. Hendes Rasmus Seebach-hættetrøje.

Sofie fyldte otte år, mens hun var indlagt på Rigshospitalet. I fødselsdagsgave gav afdelingens pædagog hende denne hættetrøje med et billede af Rasmus Seebach.
Sofie fyldte otte år, mens hun var indlagt på Rigshospitalet. I fødselsdagsgave gav afdelingens pædagog hende denne hættetrøje med et billede af Rasmus Seebach. Foto: Privatbillede

- Jeg var rigtigt glad den dag. Jeg var jo på vej hjem, husker hun, når hun i dag kigger på den selfie, hun og hendes mor tog den julidag i 2016.

Siden da er Sofie blevet kræftfri, og besøgene på Rigshospitalet blevet færre. Til gengæld bliver listen over følgesygdomme kun længere.

Hver fjerde måned besøger nu 11-årige Sofie Rigshospitalet, og hver gang bliver en ny diagnose føjet til scenen.

Hun har arvæv på begge lunger, som giver hende vejrtrækningsproblemer. Hendes bækken er forskubbet, så hun ikke kan løbe. En del af både kort- og langtidshukommelsen er forsvundet. Der er problemer med hendes stofskifte. Hun er udfordret psykisk og er på trods af sin unge alder både deprimeret og ramt af angst.

Selvom hun igen har fået langt lyst hår, får Sofie aldrig sit gamle hår tilbage. Den voldsomme kemobehandling har betydet, at hendes hår vil være tyndt, og at der vil være bare pletter på hovedbunden resten af hendes liv.
Selvom hun igen har fået langt lyst hår, får Sofie aldrig sit gamle hår tilbage. Den voldsomme kemobehandling har betydet, at hendes hår vil være tyndt, og at der vil være bare pletter på hovedbunden resten af hendes liv. Foto: Privatbillede

Da Sofie kom tilbage i skole igen, faldt hun aldrig rigtigt til.

Hun kunne sagtens følge med i timerne, men det sociale var ikke, som det havde været før hendes sygdom.

De andre børn mobbede hende med det tynde hår, hun havde fået efter kemoterapien, så for halvanden måneds tid siden endte hun med at skifte skole.

En overraskende afslutning

På den nye skole har Sofie fået en frisk start.

Selvom hun kun har gået der et par måneder, kan hendes mor allerede mærke, at hun er blevet en meget gladere pige.

Og glæde var der i den grad også at spore, da Sofie blev overrasket af Rasmus Seebach i ’Go’ morgen Danmark’.

Hun blev fuldstændig mundlam og turde næsten ikke kigge på sit store idol, der pludselig sad lige ved siden af hende.

Tårerne løb ned ad hendes kinder, og endnu en gang fik Rasmus Seebach hende til at trykke hendes mors hånd.

Sofie fik både en krammer og en cd af popstjernen.
Sofie fik både en krammer og en cd af popstjernen. Foto: Nordisk Film TV

Imens kunne sangeren fortælle, at han var glad for, at han havde gjort en forskel gennem sin musik.

- Det er simpelthen så rart for mig at høre, at jeg på en eller anden måde har kunnet give dig en krammer i en svær tid - uden at være til stede rent fysisk, sagde han.

Se hele indslaget, hvor Sofie får sit livs overraskelse, i ’Go’ morgen Danmark’ på TV 2 PLAY.