Bent Bredvig Sandfeld
Knæk Cancer

Familiefar rejste sig foran 150 gæster med en sørgelig besked – de første symptomer kom juleaften

Bent Bredvig Sandfeld fortalte om sin sygdom på en usædvanlig måde. Han håbede, at hans åbenhed ville fjerne al berøringangst i omgangskredsen.

Kroejer Bent Bredvig Sandfeld stod klar til at modtage sine 150 gæster foran den gamle Filskov Kro en lørdag i marts.

Han havde sendt dem en invitation blot to uger forinden, men alligevel mødte de talstærkt op – hans familie, venner og bekendte.

For to uger siden havde Bent været nervøs for, om han overhovedet ville være i stand til at kunne stå der i døren og byde sine gæster velkommen. For to uger siden kunne han hverken bevæge sin højre arm eller sit højre ben.

Men nu var det endelig blevet 16. marts, og 37-årige Bent Bredvig Sandfeld kunne både stå på sit ben og bevæge armen.

Det havde krævet nærmest umenneskelig styrke at nå dertil. Og han havde trodset lægernes anbefalinger på det groveste og trænet langt mere, end han måtte, for at komme så langt.

Normalt er Bent og hans hustru, Louise Bredvig Sandfeld, kendt for at kunne samle familie og venner til store, sjove, skøre og hyggelige arrangementer. Men i dag var det hele lidt anderledes. Stemningen var mere alvorlig.

Bent Bredvig Sandfeld hilste kort på sine gæster og pegede dem i retning af den store gildesal. Der stod vin, kaffe og kage på de mange borde.

Da alle havde sat sig, bød hans hustru velkommen og gav ordet til sin mand.

Han rejste sig. I hånden havde han seks A4-sider med sin tale.

Nu ville han fortælle sine gæster, hvad der var sket:

At han var blevet alvorligt syg, og at lægerne havde sagt, at en patient som ham i gennemsnit har 14 måneder at leve i.

En svær tale foran 150 mennesker

Bent Bredvig Sandfeld bliver stadigvæk rørt, når han fortæller om den dag.

Knæk Cancer 2019

I hele uge 43 sætter TV 2 og Kræftens Bekæmpelse fokus på at knække cancer. 

I løbet af ugen vil der være fokus på kræft i flere af TV 2s programmer.

Det hele kulminerer med 'Knæk Cancer'-showet, der sendes klokken 19.45 lørdag 26. oktober.

Du kan følge Knæk Cancer på TV 2, TV2.DK, Facebook og Instagram.

Læs, hvordan du kan støtte indsamlingen her.

Det er cirka et halvt år siden, at han valgte at tage den svære samtale om sin sygdom på en usædvanlig måde. Han besluttede sig for at fortælle alle, han kendte, om det på én gang.

Han gjorde det i håbet om, at hans ærlighed ville betyde, at han kunne fortsætte sit liv på så normal vis som muligt. Og fordi han gerne ville undgå, at folk ikke vidste, hvad de skulle sige og gøre, når de var sammen med ham.

Men det skulle vise sig, at han åbenhed fik helt andre positive konsekvenser, som han ikke selv havde forudset.

Det har han valgt at fortælle om til 'Knæk Cancer'-indsamlingsshowet, der sendes lørdag klokken 19.45 på TV 2.

Vi møder Bent og Louise Bredvig Sandfeld i deres lejlighed ovenpå kroen et halvt år efter, at Bent havde inviteret sine gæster på kroen.

Her bor parret med deres to sønner, Hjalte og Noah på syv og fire år. Drengene løber rundt i stuen. Hjalte gør os straks opmærksom på, at hans far ikke kan bevæge sine ben.

Den seneste måned har Bent Bredvig Sandfeld siddet i kørestol.

- Det er træls, at det har sat sig i benene nu, siger Bent, der er tidligere verdensmester i fodboldgolf og har sin egen bane ved kroen.

Han løfter sig op i sofaen, og Louise Bredvig Sandfeld kommer og sætter sig ved ham.

Parret sidder lidt væk fra hinanden, men lige akkurat tæt nok til, at de kan række armene ud og holde hinanden i hånden, når samtalen bliver svær. For det gør den nogle gange.

Et mærkeligt hoved

Det er kun ti måneder siden, at Bent Bredvig Sandfeld mærkede de første symptomer på, at der var noget galt. De kom juleaften. En af årets mest travle dage for en driftig kroejer.

Sammen med en medarbejder var Bent og Louise Bredvig Sandfeld i gang med at lange omring 150 juleænder over disken til de mange kunder. Men Bent fik det dårligt.

Han havde hovedpine, og det hele føltes underligt i kroppen. Han måtte lægge sig op på et af køkkenbordene og hvile sig.

Hovedpinen fortsatte hele julen og nytåret med. 35-årige Louise Bredvig Sandfeld tænkte, at han måske kunne være stresset.

Men Bent Bredvig Sandfeld har arbejdet i branchen, siden han var 16 år. Det kunne umuligt være stress, mente han.

I begyndelsen af januar tog familien til Thailand, men også her måtte Bent ligge ned, og Louise måtte flere gange gå alene ud med børnene og spise.

Det fortsatte, da de kom hjem. Og så begyndte han pludselig at sige nogle besynderlige ting.

Da familien en aften sad samlet om bordet til medisterpølse, blev han ved med at spørge Hjalte, om han ville have nogle flere frikadeller. Det blev ikke mindre mærkeligt af, at han rent faktisk sad med gryden med rødkål, imens han spurgte.

- Det var et mærkeligt hoved, jeg havde, siger Bent Bredvig Sandfeld.

Lægerne: Vi kan ikke gøre noget

Bent Bredvig Sandfeld kom til lægen i februar, men alle prøver var fine. Alligevel syntes lægen, at der var noget mærkeligt ved den måde, Bent beskrev sin hovedpine.

Derfor blev han sendt videre til MR-scanning. Louise Bredvig Sandfeld var tilfreds. En scanning kunne udelukke, at der var noget alvorligt galt, så de kunne fokusere på det, hun troede, hendes mand fejlede: Stress.

Men efter scanningen kiggede lægen på dem med et blik, Louise Bredvig Sandfeld stadigvæk tydeligt kan se for sig, når hun fortæller om det.

- Der er noget galt, og det er alvorligt, lød beskeden fra lægen.

Nu var parret bekymret. De blev sendt videre til undersøgelser, men en aften blev Bent Bredvig Sandfeld så dårlig, at de måtte haste på Odense Sygehus. Han kastede grøn slim op.

Her blev han straks indlagt. Lægerne kunne se nogle knuder i hovedet på ham, men de vidste ikke præcis, hvad det var.

Derfor gjorde de klar til at operere Bent. De ville åbne op til hovedet for at se, hvad det var og håbede på, at de kunne fjerne noget af det.

Lægernes forskellige teorier om, hvad Bent fejlede, fløj omkring ørerne på Louise Bredvig Sandfeld i dagene inden operationen.

Efter operationen kom Bent Bredvig Sandfeld på intensivafdelingen til opvågning. Samtidig kom der en kirurg og hev Louise og hendes søster med ind i et lille rum.

Kirurgen fortalte, at det stod slemt til med Bent. Han havde kræft i hjernen, glioblastom grad 4 hed det. Der sad to knuder, og de kunne ikke fjerne dem.

Fakta om kræft i hjernen

  • Hvert år rammes cirka 1522 danskere af hjernetumorer.
  • Glioblastom er den hyppigste ondartede hjernetumor i Danmark og udgør omkring 20-25 procent af alle hjernetumorer.
  • Cirka 300 danskere får årligt konstateret glioblastom.
  • Glioblastom ses lidt hyppigere hos mænd end kvinder og optræder oftest i 40-70-årsalderen.
  • Behandlingen består typisk af operation, stråling og kemoterapi.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Sygdommen var uhelbredelig. Den gennemsnitlige levetid var 14 måneder.

Louise Bredvig Sandfeld forstod ingenting.

- Hvad?

- Hvad vil du have, jeg skal sige til ham?, kan hun huske, at hun udbrød.

Et hårdt døgn

Men selvom lægen forklarede Bent Bredvig Sandfeld, hvad han fejlede, forstod han ikke meget af det.

Hans hoved var hårdt påvirket af operationen.

Det næste døgn sov Bent meget. Men han vågnede med jævne mellemrum, og hver gang spurgte han forvirret Louise, hvad der var sket. ”Hvad fejler jeg?”

Så måtte hun fortælle ham det. Det gjorde hun mange gange i løbet af den dag.

- Det var så hårdt. At sige til sin mand, at han skulle dø af kræft igen og igen, siger hun og får tårer i øjnene.

Fem dage senere fik Bent en blodprop som følge af operationen. Pludselig kunne han ikke bevæge sin højre side.

Familie og venner havde løbende skrevet til ham for at høre, hvad der var galt. Men kun de nærmeste vidste præcis, hvad der var sket.

Bent Bredvig Sandfeld havde hverken lyst eller overskud til at ses med andre end sin kone og sine to sønner nu.

En ”vanvittig” invitation

Men det var her, Bent Bredvig Sandfeld tog en stor beslutning.

Alle skulle vide, hvad der var galt. Og om præcis 14 dage ville han invitere dem, der havde lyst til at komme på kroen, og så ville han fortælle det på én gang.

Louise Bredvig Sandfeld oprettede en Facebook-gruppe og inviterede alle, der havde lyst til at komme til lørdag 16. marts. Samtidig lagde hun løbende billeder op af Bent fra sygehuset, imens han var i gang med sin genoptræning, så folk kunne følge lidt med.

For eksempel kunne de se, hvordan han kæmpede med at tage et stykke slik og selv bevæge det op til munden.

Louise synes, invitationen var en vanvittig ide.

- Der er da ingen, der kan stille sig op foran en hel forsamling på den måde og fortælle om deres kræftsygdom, siger hun.

Men Bent Bredvig Sandfeld var fast besluttet. Det var sådan, han ville gøre det.

- Så kunne jeg sige det til alle, der havde lyst til at høre om det. Vi kender så mange mennesker, og så slap jeg for at sige det til dem en efter en, siger han.

Samtidig var invitationen med til at give ham et mål. Om 14 dage ville han kunne bevæge både sin højre arm og sit ben, når han skulle møde sine gæster.

Og sådan blev det. Selvom lægerne mente, at han gik alt for stærkt frem, var han efter 14 dage i stand til at bevæge sig igen.

Hans hustru havde efterhånden affundet sig med, at han holdt fast i sin invitation, selvom hun oprindeligt havde troet, at hun kunne tale ham fra det.

- Jeg kunne jo godt se, at vi ikke kunne holde til at skulle fortælle det til så mange mennesker en ad gangen, siger hun.

Gæster med tårer i øjnene

Lørdag 16. marts åbnede Bent Bredvig Sandfeld dørene ind til den store sal på kroen og bød velkommen til de 150 familiemedlemmer, venner og bekendte.

Han var hverken nervøs eller bange, da han rejste sig op med sine seks papirer i hånden.

Men han var spændt på, om han kunne huske det hele.

Han kom dog aldrig rigtig til at kigge ned i papirerne. I stedet fortalte han om de seneste uger og sin sygdom, så godt han kunne huske det.

Han fortalte, at han havde fået kræft, at der sad to tumorer i hjernen, og at overlevelsesstatistikkerne ikke var gode. Han vidste ikke, hvad fremtiden ville bringe.

Jeg vil bare gerne være sammen med folk, som jeg altid har været. De skal behandle mig normalt.

Bent Bredvig Sandfeld

Foran ham sad gæsterne. Engang imellem måtte han kigge væk fra dem, når han så, at de fik tårer i øjnene. Han ville ikke begynde at græde også.

Da talen var færdig, var han lettet. Det havde været godt at få fortalt. Han gik rundt og talte med folk ved alle bordene.

- Det var rart at få talt med dem. Folk sagde tak for, at jeg havde fortalt dem om det. Bagefter var jeg totalt færdig og træt, fortæller Bent Sandfeld.

Alle ville hjælpe

Samtidig skete der noget, som hverken Bent eller Louise Bredvig Sandfeld helt havde forudset. Folk tilbød deres hjælp. Alle ville gerne være behjælpelige med alle mulige ting.

De kørte Bent til strålebehandling, masserede hans ben, hentede Hjalte og Noah fra skole, kørte dem til sport, istandsatte parrets terrasse, hjalp med aftensmaden og en hel masse andet.

- Vi har fået så meget hjælp. Det er vi faktisk blevet overraskede over, for vi har aldrig rigtig forlangt noget, siger Bent Bredvig Sandfeld.

Kroejerparret synes ikke altid, at det har været lige nemt at bede om en håndsrækning, men de har sjældent været nødt til det.

For efter den dag, hvor Bent fortalte alle om sin situation, er det meste af hjælpen kommet af sig selv. Folk har vidst, at de havde brug for hjælp. Der er ikke noget, der har været hemmeligt.

- Vi har ikke oplevet, at folk har kigget den anden vej, når vi er gået forbi dem, fordi de ikke har vidst, hvad de skulle sige til os. Det var præcis det, der var mit ønske, siger han.

Deres åbenhed har betydet, at de kan være sammen med deres familie og venner uden, at noget er tabu. Det har samtidig gjort, at de kan lave helt normale ting sammen og ikke mindst grine, som de plejer.

Lige præcis at grine er det, Bent allerhelst vil bruge sin sidste tid på.

- Jeg vil bare gerne være sammen med folk, som jeg altid har været. De skal behandle mig normalt. De må gerne gøre grin med mig, som de plejer. Jeg har altid været en knoldbøtte, siger han.

Den sidste fest

Siden marts har Bent Bredvig Sandfeld fokuseret på alt det, der gør ham glad i livet: At samle folk og forkæle sine børn, sin hustru, sin familie og sine venner og at grine og have det sjovt.

Han tager med dem på ture, spiser middage og hygger sig. Og når det kan lade sig gøre, sidder han nede ved kroen og giver sine medarbejdere gode råd.

Bent Bredvig Sandfeld håber på, at han kan få lov at leve længere end de 14 måneder, lægerne stillede ham i udsigt tilbage i februar.

Han har affundet sig med, at han kommer til at dø af sin sygdom.

Men han kommer ikke til at gå stille herfra.

For når lægerne en dag fortæller ham, at han ikke har længe igen, vil han endnu engang invitere sin kæmpestore omgangskreds inden for på kroen.

Så vil han byde på god mad, rødvin og champagne – masser af champagne.

Så skal de holde en fest.

Som det allersidste på aftenen vil Bent rejse sig og sige:

- Tak, fordi I gad komme. Nu kan jeg ikke sige, hvad der kommer til at ske for fremtiden, men nu har jeg sagt farvel.

Louise Bredvig Sandfeld tager hans hånd i sofaen.

De har begge tårer i øjnene ved tanken om, når den dag kommer. Men de er enige om, at det er den helt rigtige beslutning.

Hvorfor skal begravelsen være den sidste fest? Når nu man kan lave en fest, man selv er med i.

For Bent Bredvig Sandfeld har accepteret, at han skal herfra. Han vil bare gerne have mest muligt ud af det inden.

Du kan møde Bent og Louise Bredvig Sandfeld og flere af deres venner til indsamlingsshowet 'Knæk Cancer', der sendes lørdag 26. klokken 19.45 på TV 2.