Skuespiller risikerer at stå uden job og penge – vil tage sin karriere i helt ny retning
Efter ti år med musical, show og glimmer er skuespiller Johannes Nymark gået aktivt ind i jagten på de film- og tv-roller, han drømmer om.
I december sidste år var Johannes Nymark i Berlin med sin kæreste for at drikke glühwein og gå på julemarked, da en mail tikkede ind på hans mobil.
’Hovedrolle i tv-serie’ stod der i emnefeltet.
Belært af mange afslag og tilbud om roller i projekter, der alligevel ikke blev til noget, har den 33-årige skuespiller lært at styre sin begejstring over den slags henvendelser.
Han var før blevet viftet med drømmeroller under næsen, som han siden endte med ikke at få.
- Jeg har fået et hav af nej’er, siger han.
Men han har også fået en masse roller, siden han blev uddannet som skuespiller i 2006 i New York og fra den Danske Scenekunstskole i 2009.
På de danske teatre har han spillet den ene hovedrolle efter den anden i store danske musicalproduktioner.
Med gruppen Lighthouse X vandt han i 2016 det danske melodigrandprix, de tre efterfølgende år var han vært på showet, og i 2014 kom han på en andenplads i Vild Med Dans.
I offentligheden bliver han ofte forbundet med show, glimmer, sang og dans, og i artikler bliver han ofte omtalt som musicalstjerne.
Men nu vil Johannes Nymark lægge fokus et andet sted.
Han vil have roller med mere tyngde og mørke. Meget gerne på film og tv.
For at komme tættere på sit mål har han gjort en målrettet indsats og løbet en risiko.
Drømmen om et langvarigt karakterarbejde
Da han modtog mailen om hovedrollen, tænkte han per automatik, at det nok var spam eller et projekt, der ikke var greenlightet endnu, som man derfor ikke ved om bliver en realitet.
Han var ikke vant til at modtage mails med tilbud om hovedroller i drømmeprojekter.
Men da han læste sig igennem indholdet, lød projektet reelt og spændende.
Her beskrev det norske produktionsselskab Anagram skitsen til en tv-serie, der hed ’Mellem Os’, som selskabet skulle lave med Nimbus Film i Danmark. Serien havde to sæt hovedroller; et norsk og et dansk par og handlede om parforholdet, livskriser, utroskab, fertilitet.
Johannes Nymark var i spil til rollen som Kasper, en fyr i starten af trediverne, der var kærester med en lidt ældre kvinde, som han ønskede at få børn med. Hvilket ifølge manuskriptet skulle vise sig som en udfordring for parret.
Johannes Nymark syntes om temaerne og fandt det meget attraktivt at få lov til at arbejde så indgående med en karakter, hvilket er den mest tungtvejende grund til ønsket om film- og tv-rollerne.
Rimelig behersket svarede han på mailen, at det lød spændende, og at han gerne ville komme til casting. Men han turde ikke håbe på, at tv-serien rent faktisk ville blive en realitet med ham i hovedrollen på en af de største kanaler herhjemme og i Norge.
Det er især en bestemt castingproces for et par år siden, der har lært ham at beherske sine forventninger.
Johannes Nymark var i spil til en stor birolle i en stor dansk tv-serie. 17 gange var han til casting med forskellige af seriens karakterer. Men efter et flere måneder langt castingforløb gav de rollen til en anden, hvilket jo er et vilkår som skuespiller.
Det ved Johannes Nymark godt.
Men han blev alligevel ked af det, da han ikke fik rollen.
- Det betyder altså ret meget, desværre. Det ville være rart, hvis det ikke fik lov at fylde så meget, men samtidig er det også med til at gøre arbejdet betydningsfuldt, når man så står med en rolle, siger han.
Sang Kim Larsen og i kirkekor som dreng
Siden Johannes Nymark var lille, har han befundet sig godt på en scene.
Han voksede op i en almindelig kernefamilie med en søster, en mor og en far i Mårslet syd for Aarhus - langt fra hvor de optog de julekalendere, Johannes Nymark som dreng så brændende ønskede at være med i.
Men på scenen kom han alligevel.
Ved siden af skolen blev han forsanger i flere bands, herunder tremandsgruppen Hotdogs, der fortolkede Kim Larsen og The Beatles. Han blev optaget i det lokale kirkekor og stod troligt og sang salmer til konfirmationer, bryllupper, begravelser og gudstjenester hver weekend.
Som 19-årig tog han til New York og uddannede sig som skuespiller, og da han kom hjem, fortsatte han direkte på den Danske Scenekunstskole i Fredericia. I 2009, samme år som han blev færdiguddannet, flyttede han forventningsfuld til København, hvor han med det samme fik en stor rolle - som studenten Marius – i ’Les Misérables’ på Det Ny Teater.
Vejen var anvist for Johannes Nymark, der var begejstret for de mange store roller, han siden fik i forestillinger som ’Singing In The Rain’ på Det Ny Teater og ’Aladdin’, der blev en kæmpe succes på Fredericia Teater og siden også opført på Operaen.
At turde sige nej til roller
Men han har også stået på scenen en gang eller to og følt, at han havde lyst til at prøve noget andet.
Og det fik ham til at tage et valg om at udfordre sig selv, søge nye roller og prøve nye sider af sit fag og sit talent af.
Men ønsket om at lave mere film og tv end teater og musicals er han nødt til at kommunikere ud, det ved han. Han forventer ikke, at castere og instruktører begynder at ringe ud af det blå.
Derfor har han selv gjort en målrettet indsats.
I både Danmark og London har han hyret agenter, der skal hjælpe med det opsøgende arbejde.
Han har ringet til castere og gjort opmærksom på sig selv, taget kurser i at gå til casting, fået taget nye pressebilleder og har til sin såkaldte showreal (videopræsentation af ham som skuespiller) valgt materiale, som går i retning af nogle mørkere karakterer end dem, han oftest kommer i betragtning til.
- Mange ser mig som en pæn fyr, og selvfølgelig bliver jeg tilbudt en bestemt type roller, og det forstår jeg godt. Det er ikke så tit morderen, jeg bliver castet til, men ham vil jeg meget gerne spille, siger han.
Og så er han ikke mindst blevet bedre til at sige nej til nogle teaterroller, så han kan holde kalenderen åben, hvis han skulle blive tilbudt drømmerollen.
Konsekvensen af den strategi kan være længere perioder med arbejdsløshed.
I de perioder har Johannes Nymark enten været på dagpenge, brugt af sin opsparing, tjent penge ved at indtale lydbøger eller ved, som i dag inden dette interview, at lægge stemme til det lille blå spøgelse Demi i tegnefilmen ’Vampyrina’.
- Jeg siger nej for at undgå at stå med to jobs, men jeg risikerer også at stå uden jobs. Men jeg er blevet mere risikovillig, for jeg kan mærke, at det er nødvendigt, siger Johannes Nymark.
Derfor ligger det næste år indtil videre åbent for ham.
Forstod ikke, at rollen var hans
Den strategi gjorde det muligt at tage imod rollen som Kasper i ’Mellem os’, som Johannes Nymark blev castet til i december, cirka en uge efter at han modtog mailen.
Sammen med Lærke Winther, der allerede var hyret som hans kvindelige modstykke, skulle han spille to scener fra manuskriptet. Det var et behageligt forløb med bare én dags casting.
Mellem jul og nytår ringede hans telefon. Det var et norsk nummer. Den ene producent på ’Mellem os’ var i røret.
Ifølge Johannes Nymark, der ikke er mere norskkyndig end den gennemsnitlige dansker, spurgte producenten, hvad han syntes om materialet, og sagde, at næste skridt var at finde ud af, om han skulle spille rollen.
- Jeg må indrømme, at jeg skulle have sagt til ham, om han ikke ville sige det på engelsk. For jeg forstod faktisk ikke, hvad han sagde, siger skuespilleren og griner højt.
Sådan gik der ti minutter, hvor de snakkede om serien, uden at Johannes Nymark havde fattet, at rollen var hans.
- Jeg forstod det sådan, at nu skulle de lige finde ud af, hvad der skulle ske, så jeg sagde, at det lød godt, og vi tales ved.
Bagefter refererede han lidt forvirret samtalen for sin danske agent. Hun ringede producenten op og kunne bagefter vende tilbage til Johannes Nymark med beskeden om, at han ikke skulle forblive arbejdsløs det næste år.
Han havde fået rollen.
Du kan se 'Mellem os' på TV 2 klokken 20:50, eller når du vil på TV 2 Play.