Presselogen

Politikere: Medierne forsimpler dansk politik

Mediet Zetland vil gøre op med kassetænkning i dansk politik. En forfejlet reaktion, lyder kritikken.

- Det er hovedløst at reducere dansk politik til en kamp mellem rød og blå.

Sådan lyder det fra mediet Zetland, der vil gøre op med den klassiske optik i dansk politik, som ifølge chefredaktør Lea Korsgaard er fordummende for den politiske samtale.

- Hvis vi ser på valg i Europa, må vi bare konstatere, at rød og blå blok rundt omkring er i total forfald. Og i Danmark er der også mulighed for, at der kan ske vilde ting efter et valg. Og derfor er det vildledende at tegne en rød og blå blok og stille dem over for hinanden.

Flere folketingspolitikere fortæller i Presselogen søndag, at de også mener, at mediernes fremstilling af dansk politik er forsimplet.

En af dem er Rene Gade fra Alternativet. Han mener, at medierne er med til at låse debatten i et bestemt spor.

- Problemet er jo lige nu, at hvis man ikke fra journalistisk side giver plads til, at der er flere muligheder end blå og rød, så lukker I helt ned for, at der kan være en tredje vej.

Redaktører afviser kritik

Politisk redaktør på Jyllands-Posten, Marchen Neel-Gjertsen, afviser dog, at medierne er for låst i en tankegang med to blokke og to præsidentkandidater.

- Jeg synes, kritikken er lidt forfejlet. Det, vi beskriver, er i den grad ikke kun en præsidentvalgkamp. Men statsministerembedet er vel den mest magtfulde post i Danmark, og derfor er det da også fint, at de personer, som har en realistisk chance for blive statsminister, bliver målt op imod hinanden.

Chefredaktør på Altinget og Mandag Morgen, Lisbeth Knudsen, er enig.

- Vi er nødt til at tage alvorligt, hvad politikerne siger. Og langt de fleste partiformænd peger jo enten på Lars Løkke (V) eller Mette Frederiksen (S). De er trods alt de eneste realistiske statsministerkandidater, siger Lisbeth Knudsen og fortsætter:

- Så kan det godt være, at valgresultatet vil medføre, at partierne finder sammen på nye måder. Men indtil da synes jeg, vi bliver nødt til at lytte til, hvad partierne melder ud.

Se hele Presselogen på TV 2 Play.