Sjakket

Tre måneder efter optagelserne gik alting galt for medvirkende i TV 2-program

Det er to år siden, optagelserne til TV 2-programmet 'Sjakket' endte. I månederne efter så det sort ud for de medvirkende, men nu er der lys forude.

Alting så ud til at være fryd og gammen, da sidste afsnit af ’Sjakket’ blev vist onsdag aften på TV 2.

Over tre afsnit havde den dengang 19-årige Martin Dahl Hansen og den 20-årige Jannick Nordhald prøvet kræfter med arbejdslivet på en byggeplads.

De følte begge to, at deres liv var gået i stå, og derfor havde de to skoletrætte mænd takket ja til at være med i tv-programmet, hvor de skulle gennemføre to ugers praktikforløb på byggepladsen.

Det er nok på top tre over den dårligste tid i mit liv. Jeg står stille. Jeg ved ikke, hvad jeg vil med mit liv

Martin Dahl Hansen

Det viste sig at være et arbejde, der passede rigtig godt til Martin. Efter de to uger fortsatte han i praktik, og senere blev han ansat som lærling.

Men efter blot halvanden måned som lærling blev han opsagt, og det blev starten på en kortere nedtur i Martins liv.

Oveni opsigelsen gjorde Martins kæreste det forbi med ham, og da hun forsvandt ud af hans liv, mistede han med ét mange af de fælles venner, parret havde sammen.

- Det er nok på top tre over den dårligste tid i mit liv. Jeg står stille. Jeg ved ikke, hvad jeg vil med mit liv, fortæller Martin Dahl Hansen.

Det ramte Martin Dahl Hansen hårdt, da han på meget kort tid mistede både job, kæreste og venner.

Han begyndte at blande sodavand og spiritus i sodavandsflasker, så han ubemærket kunne sætte sig ned i byen alene og drikke sig fuld.

- Min familie var meget bekymret for mig i den tid.

Fik arbejde i stilladsfirma – men så lukkede kroppen ned

For Jannick Nordhald har tiden efter optagelserne også været turbulent.

I det sidste afsnit af ’Sjakket’ ringede han til et stilladsfirma for at høre, om de manglede en mand, og telefonsamtalen resulterede i sidste ende med, at han blev ansat.

Men efter kun tre ugers ansættelse endte samarbejdet.

- Det var bare ikke i det firma, jeg skulle være, siger Jannick Nordhald.

Jannick Nordhald havde kortvarigt et job som stilladsarbejder efter tv-optagelserne til 'Sjakket'.

Han begyndte derfor på Tamu i Odense, der med Jannick Nordhalds egne ord er en skole, hvor unge, der ikke ved hvad de vil, kan få en chance til.

- Jeg begyndte på transportlinjen, for jeg kan godt lide at køre bil, så jeg tænkte, at kurér måtte være lige noget for mig. Men så gik jeg ned med en depression, fordi der skete lidt for meget om ørene på mig. Min krop lukkede simpelthen ned, jeg blev syg og måtte stoppe på skolen, fortæller han.

Begyndte at kæmpe for sig selv

Martin Dahl Hansen var så småt begyndt at falde tilbage til sin gamle livsstil fra før ’Sjakket’. Han var ikke særligt social, og han brugte mange timer af dagen på sit værelse foran enten tv’et eller computeren.

Men livet på byggepladsen med det gode kammeratskab og den humoristiske tone havde alligevel givet ham nok appetit på en anden tilværelse, og han tog derfor en vigtig beslutning.

- Jeg sad inde på mit værelse en dag og så fjernsyn og spillede computer. Pludselig gik det op for mig, at jeg ikke havde lyst til at leve det her liv igen, hvor jeg ikke så nogen mennesker og heller ikke talte med nogen.

Før i tiden brugte Martin Dahl Hansen meget af sin fritid foran computeren på sit værelse.

- Jeg måtte ud og finde på noget at lave - få mere balance i mit liv, så jeg begyndte at kæmpe mere for mig selv. Jeg begyndte blandt andet at stå på rulleskøjter, fange Pokémons på min mobiltelefon og være meget mere sammen med mine to brødre, fortæller Martin Dahl Hansen.

Han havde fundet retningen på sit liv, nu vidste han med sikkerhed, at han ville være bygningsstruktør, og i starten af 2017 begyndte han på uddannelsen.

’Sjakket’ overbeviste Jannick

Efter at have været sygemeldt i et år på grund af en depression, er Jannick Nordhald kommet tilbage på arbejdsmarkedet.

Han er i jobtræning hos Silvan, et job han er rigtig glad for, og som skal være springbrættet til den karriere, han længe har følt som den rigtige for ham.

For tiden nyder Jannick Nordhald at arbejde i Silvan, men drømmen om stilladsarbejdet lever stadigvæk i bedste velgående.

- ’Sjakket’ har fået mig til at indse, hvad jeg vil med mit liv, og hvilken vej jeg skal gå.

- Jeg vil rigtig gerne være stilladsmontør. Men der er langt til målet. Jeg er nødt til at spare penge op til en bil, jeg skal bruge til og fra arbejdet, forklarer han.

Når Jannick Nordhald er kommet helt ovenpå om et års tid og har sparet nok penge op, har han tænkt sig at starte på uddannelsen. For selvom han nyder at være i Silvan, trækker livet i højderne for meget.

- Jeg elsker at komme derop. At stå på en tagryg og kigge udover byen, efter man er færdig med at sætte et stillads op, det er bare fedt. Jeg tager altid et par minutter og nyder luften deroppe, inden vi pakker sammen og kører hjem, siger Jannick Nordhald.

- Jeg har været en vatnisse

På de to år der er gået, siden optagelserne sluttede, er der sket rigtig meget med Martin Dahl Hansen, forklarer han, og han kan derfor godt grine lidt af sig selv, når han ser programmet.

I begyndelsen af de to ugers praktikforløb havde han det meget svært med, at han fik beskidte hænder på grund af arbejdet. Det er han dog for længst kommet sig over.

- Når jeg ser programmet og tænker to år tilbage i tiden, med de ting jeg har oplevet siden, der kan jeg ikke lave være med at tænke på, hvilken vatnisse jeg har været, siger Martin.

Martin Dahl Hansen er i fuld gang med uddannelsen som bygningsstruktør. En uddannelse han fik smag for efter de to ugers praktik hos 'Sjakket'

Han er glad for, at han var med i programmet, for det har ligesom Jannick Nordhald givet ham muligheden for at finde ud af, hvad han skulle med sit liv.

Martin Dahl Hansen er i dag i fuld gang med uddannelsen som bygningsstruktør, en uddannelse han afslutter om to et halvt år.

Se alle afsnit af 'Sjakket' på TV 2 PLAY