Spørg Charlie

Charlie-panelet: - Ja, I skal blande jer i barnebarnets stuearrest

Et bedsteforældrepar er i tvivl om, hvorvidt de kan tillade sig at blande sig i sønnens opdragelse af deres barnebarn.

Må du blande dig, når din søn eller datter efter din mening er for hård i opdragelsen af dit barnebarn? Det er et af de helt store dilemmaer, panelet i ’Spørg Charlie’ bliver konfronteret med i sæsonens første program.

Panelet, der i denne sæson har fået selskab af tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, er enige om en ting; det er en hvepserede, bedsteforældrene risikerer at bevæge sig ind i.

Dilemmaet er, at deres barnebarn, en 15-årig dreng, har fået stuearrest i tre uger i sommerferien. Årsagen er, at han havde fået et job som telefonpasser på et pizzeria. Uheldet er så, at drengen bliver syg den første dag, han skulle møde på job.

Drengen melder sig dog klar igen dagen efter, og ejeren af pizzeriaet siger, at de vil ringe til drengen, når de har brug for ham igen. Efter tre uger havde arbejdsgiveren ikke ringet efter drengen, og så gav faderen og dennes kæreste drengen stuearrest i tre uger. Panelet får ligeledes oplyst, at stedmoren til den 15-årige dreng er hård ved ham.

- Vores nye svigerdatter er hele tiden efter vores barnebarn, og også deres nye fællesbarn, skriver bedsteforældrene til panelet og tilføjer i brevet:

- Og vores søn er en vatnisse.

- Det er jo en hvepserede, fordi det er i familien. Hvis man var ven til familien, ville jeg nok synes, man kunne sige noget, indleder Pernille Højmark diskussionen.

Den slags splitter familier

Helle Thorning-Schmidt er enig.

- Det er sådan noget her, der splitter familier, siger hun.

Huxi Bach stiller et direkte spørgsmål til Niels Hausgaard, da han er den eneste i panelet, der er bedstefar.

- Hvis man er oprigtig bekymret for sine børnebørn, kan man så ikke tillade sig at sige til sine egne børn, at det går altså ikke det her? spørger Huxi Bach.

- Jeg synes, det vigtigste er, at den dreng får lært at sige fra. Hvis de vil hjælpe ham med det, så er de nødt til at gå til ham, siger Niels Hausgaard og uddyber:

- Uanset hvad, så er forældrenes tarv fuldstændig ligegyldigt her. Det er drengen. Og han skal lære, at han er i en situation, hvor det er ham selv, der skal sige, at det her vil han ikke.

Niels Hausgaard: Tag drengen med til et øde sted

Helle Thorning-Schmidt er enig i den betragtning.

- Drengens tarv er det vigtigste, og så må al det der høflighed være ligegyldigt, siger Helle Thorning-Schmidt, der mener, at de også skal tale med faderen til drengen – bedsteforældrenes egen søn.

Helle Thorning-Schmidt er nyt medlem af panelet hos 'Spørg Charlie' i den nye sæson, der starter mandag den 10. september klokken 21.15.

Niels Hausgaard foreslår, at bedstefaren tager et konkret initiativ.

- Jeg synes, bedstefaren skal tage knægten med i sin bil. Når han er på et øde sted, så siger han: ”Vil du ikke prøve at køre?” Så sidder han ved siden af ham, og så kan man snakke ordentligt sammen. Så kan han godt åbne ham lidt op.

Michael Meyerheim sammenfatter panelets konklusioner til, at bedsteforældrene skal blande sig med fare for, at det kan få bedsteforældrenes forhold til sønnen og sønnens nye kæreste til at eksplodere.

Se hele panelets diskussion mandag klokken 21.15 på TV 2 CHARLIE.

Afstemning

Skal bedsteforældrene blande sig i opdragelsen af den 15-årige dreng?