Knæk Cancer

Søn ville ikke ammes ved hendes venstre bryst – lægerne sagde det var normalt

43-årige Henriette Løve er mor til fire og så har hun fået at vide, at hun er uhelbredelig syg af kræft. På fredag skal hun på scenen til Knæk Cancer.

Henriette Løve ammede sit tredje barn, sønnen Oscar, i hjemmet i Ringsted.

Den dengang 38-årige mor til tre drenge – og med en fjerde lillebror i maven – undrede sig over, at lille Oscar ikke ville tage imod mælk fra hendes venstre bryst.

Brystet virkede mærkeligt og deformt, nærmest som et silikonebryst, der var gået hul på.

I december 2013 spurgte hun ind til det venstre bryst hos sin læge. Lægen sagde, at det nok var mælkeknuder, men sendte hende alligevel til ultralydsscanning. Her sagde de, at der ikke var noget bekymrende at se.

Fakta om kræft 2017

  • Hver tredje dansker bliver ramt af kræft.
  • Knap 267.500 danskere lever med en kræftdiagnose.
  • Mere end 15.000 danskere dør hvert år af kræft. 
  • De fem hyppigste kræftformer blandt kvinder er: Bryst-, lunge-, tyktarm- og modermærkekræft, samt kræft i hjernen. 
  • De fem mest hyppige kræftformer for mænd er: Prostata-, lunge-, tyktarm-, blære-, og endetarmskræft.

Efterfølgende nævnte hun det deforme venstre bryst flere gange for lægen, men hver gang blev hun sendt hjem med ordene om, at ”det var helt normalt”.

- Jeg troede jo på, hvad lægen fortalte mig og havde ikke indtryk af, at der var noget galt, siger hun. 

I løbet af de næste år skulle Henriette Løve gå fra at tro, hun var rask til at blive diagnosticeret med kræft flere steder i kroppen.

I dag er hun i langt større bedring, end man turde håbe på og skal danse med den tidligere ’Vild med dans’-deltager Steen Lund i fredagens 'Vild med dans knækker cancer'-show.

Bekymrende plamager

I juni 2015 midt i en ferie i Florida sammen med manden Tony og deres nu fire børn Oliver, Noah, Oscar og Elliott, fik Henriette endnu et tegn om, at noget var galt. Hun bekymrede sig om nogle plamager på brystet.

Dagen efter de kom hjem, stadig med jetlag i kroppen, tog hun til sin egen læge, der sendte hende til yderligere undersøgelse på Ringsted Sygehus.  

Her fik hun efter få minutter den frygtelige besked, at hun med stor sandsynlighed havde alvorlig brystkræft.

- Jeg håbede på en måde stadig, at de tog fejl. Jeg kunne ikke bære at tro på det, siger hun. 

Det første, jeg tænkte på, var mine børn

Der gik en uge med undersøgelser, før lægerne konstaterede, at hun havde alvorlig brystkræft.

- Det første, jeg tænkte på, var mine børn. De skulle ikke miste deres mor.

Lægerne havde fundet et område med kræft i hendes venstre bryst, der målte omkring 7x9x15 centimeter. Måske var det derfor, Oscar ikke havde villet have mælk fra hendes bryst.

Kræften havde spredt sig til lymferne under begge arme, rygrad, højre lunge og lever.

Sønnerne med til behandling

Herfra gik det stærkt med Henriette, som straks skulle i behandling. Hun fik ti gange strålebehandling og begyndte i kemo, som hun fik intravenøst og i pilleform.

- Jeg fik at vide, at jeg var uhelbredeligt syg. Vi prøvede ikke at tænke så meget på, hvad det betød, siger hun. 

Henriette og Tony fortalte de to ældste sønner, at deres mor havde kræft.

- De blev meget kede af det. Men vi sørgede for at være meget åbne over for dem, og de kom blandt andet med ud at se på, når jeg fik stråler.

Den nye tilstand med en kræftsyg mor gav familien et nyt perspektiv på hverdagen.

- Det er tragisk, at man skal komme så langt ud for at forstå, at man skal leve fuldt ud og nyde hver dag. Men sådan er det og det har vi forsøgt at leve efter lige siden, siger Henriette Løve. 

Britannia

På trods af de hårde kemobehandlinger har Henriette ikke oplevet af få synlige fysiske bivirkninger, hun har blandt andet ikke mistet sit hår eller været så dårlig, at hun kastede op hele tiden.

Men forløbet har været psykisk hårdt, og her har hun haft stor glæde af sin partner gennem 24 år, børnenes far Tony.

Det er tragisk, at man skal komme så langt ud for at forstå, at man skal leve fuldt ud

Henriette Løve

De to mødte hinanden tilbage i 1993 på diskotek Brittania i indre København. Mens tidens toner dunkede ud af højtalerne, mødte den dengang 19-årige Henriette den to år ældre Tony for første gang.

- Han var en flot fyr. Slank og med mørkt hår, sådan lidt pagehår, husker hun.

Det møde kan de i dag prise sig lykkelige for, for de har været sammen lige siden. Og Henriettes sygdom har kun givet dem stærkere fælles bånd.

Gennem hele processen med Henriettes kræft har Tony været den, der tog imod lægernes forklaringer. Henriette selv kunne ikke kapere det.

- Det har ført os tættere sammen. Han har været min klippe, og det har været ham, der sammen med lægen har kigget på mine scanningssvar. Så har han kunnet se ændringerne og fortælle det til mig på en mere nænsom måde.

Godt nyt for Henriette

Henriette får i dag stadig kemo i både pilleform og intravenøst, og det ser ud til at virke.

For 1,5 måned siden fik hun at vide, at der ikke var mere kræft i de indre organer, ryggen, leveren, lungen eller lymferne.

Men hun venter stadig på en mere grundig scanning i december. Her skal de se, om der stadig er noget i brystet, som hun efterfølgende skal have behandlet.

- Jeg tør ikke tro på det endnu. Folk omkring mig er så glade og siger tillykke, men jeg er mere tilbageholdende, siger hun. 

Hun insisterer på at fortsætte med kemobehandling og skal fortsat modtage antistoffer de næste 10 år.

- Umiddelbart har jeg det godt, men det er psykisk belastende ikke at vide, hvad der sker. Jeg tænker på kræft mange gange om dagen.

Dans rørte hende til tårer

På fredag skal Henriette Løve optræde til TV 2 og Kræftens Bekæmpelses store show 'Vild med dans knækker cancer'.

Sammen med den tidligere professionelle ’Vild med dans’-deltager Steen Lund skal hun på gulvet i en rumba.

Det betyder, at Henriette Løve for en stund har måtte tænke på noget helt andet end kræft på det seneste. Hun har trænet i danselokalet og været forbi kostumeafdelingen for at prøve kjoler.

- En dag da jeg kørte ind til træningstimen, så var det med tårer i øjnene. Jeg var simpelthen så rørt og taknemmelig over, at få lov til at være med til det her. Det har været en af mine største drømme.

Du kan se Henriette Løve og to andre dansere, der har haft kræft ind på livet, når Vild med dans knækker cancer på TV 2 og TV 2 PLAY klokken 20.00.