Milliardær smagte på hundemad med insekter, men opfinderen hoppede selv fra

700 iværksættere søgte om at deltage i 'Vejen til Seier', men kun 18 blev udvalgt. Her kan du møde nogle af de kreative idéfolk, som ikke gik videre.

Udvælgelsesprocessen til TV 2s nye iværksætterprogram 'Vejen til Seier' var en større omgang for investor Lars Seier Christensen og hans rådgiver Torben René Larsen.

Over 700 innovative projekter fra hele landet befandt sig i ansøgerfeltet, som skulle skæres ned til bare 18 deltagere i programmet. Så det tog makkerparret adskillige dage at gennemgå samtlige ansøgninger.

- Vi ville gerne lave processen så virkelighedsnær som muligt. I the real world kigger jeg også på alle de henvendelser, jeg får. Det er typisk mellem 25 og 100 om måneden. Først laver jeg en grovsortering: Er det her overhovedet interessant? Er det et marked, jeg vil gå ind i? Og derefter går jeg dybere ned i de projekter, som ser mest lovende ud, fortæller Saxo Bank-milliardæren Lars Seier Christensen.

Det lykkedes ret hurtigt for Lars Seier og hans rådgiver at få de 700 ansøgninger barberet ned til 400. Derefter gik parret lidt grundigere til værks og udvalgte de 40 mest interessante projekter. Det er dem, som man kan se parret gennemgå i Lars Seiers sommerhus i Sverige.

I videoklippene her i artiklen præsenteres nogle af de iværksætter-ideer, som der ikke blev plads til i programmet.

Fremsynet hundemad

Et af de iværksætter-projekter, Lars Seier Christensen havde udvalgt til en nærmere vurdering, var Inusect. Et hundemadsprodukt, der har insekter som hovedingrediens.

Da milliardærens 23-årige datter Natascha tilfældigvis var på besøg i sommerhuset på det tidspunkt, hvor produktet skulle bedømmes, fik hendes cockerspaniel, Stella, lov til at prøvesmage hundemaden.

Men som den grundige mand, han er, nøjedes den 56-årige rigmand ikke med at lade hunden teste tørfoder-pillerne. Han skulle selv smage på én.

- Jeg er glad for, at jeg ikke er hund, vil jeg sige, lød den umiddelbare bedømmelse af smagsoplevelsen fra Lars Seier Christensen, som er kendt for at sætte stor pris på gourmet-mad.

Efter hans mening var hundefoderet alt for salt.

Men da brug af insekter i fødevareproduktion er meget oppe i tiden, både som et bæredygtigt alternativ til mere CO2-skabende, animalske produkter og som et proteinrigt kosttilskud, konkluderede han dog alligevel, at Inusect skulle i ja-bunken.

- Jeg synes faktisk, at det er meget spændende. Så vi siger ja til den, afgjorde Lars Seier. Se videoklip øverst i artiklen.

Selvom det fremsynede hundemad således blev udvalgt til at være med i 'Vejen til Seier', besluttede opfinderen bag Inusect, 28-årige Peter Bjerre Andersen, sig efterfølgende for at trække sig fra tv-programmet. Han mener, at produktet skal gennemgå nogle justeringer, før det er helt klar til investeringer.

- Jeg vil gerne gøre Inusect endnu mere bæredygtigt ved at bruge restprodukter fra fødevareindustrien som supplerende ingredienser i foderet. Samtidig med at det bliver mere næringsrigt og dermed sundere for hunden, forklarer Peter Bjerre Andersen.

Iværksætteren fra Herning anslår, at der kommer til at gå et par år, før hans produkt er helt klar. I mellemtiden skaffer han sig indtægt ved at tage forskellige vikar-job.

Motordrevet barnevogns-triller

Et af de mere muntre indslag blandt de 40 favoritter, som Lars Seier Christensen og Torben René Larsen havde udvalgt i første omgang, er en opfindelse, som går under navnet Louha.

Det er en motordrevet anordning, som skal aflaste trætte spædbørnsforældre ved nænsomt at trille barnevognen frem og tilbage, så barnet lulles i søvn.

- Jeg kan godt svagt genkende problemet med fem døtre, lød det fra Lars Seier Christensen, da han gennemså den præsentationsvideo, som iværksætteren Anders Hansen fra Stege havde sendt ind.

Den 38-årige automekaniker Anders har været kreativ med hænderne, da han byggede en motor til sine børns barnevogn. Video: Rikke Museth Janniche

Men selvom opfindelsen formentlig ville have relevans for en stor målgruppe, blev rigmanden og hans rådgiver enige om, at udformningen af produktet ikke helt var på plads i dens nuværende form.

- Umiddelbart ser det sådan lidt voldsomt ud det der, kommenterede Lars Seier ved synet af den hjemmelavede konstruktion, der var ”lige så stor som barnevognen”, som han udtrykte det.

Jeg har brugt viskermotoren fra en Polo kombineret med et kædetræk

Anders Hansen, 38-årig iværksætter 

Ifølge opfinderen selv, den 38-årige bilmekaniker Anders Hansen, er der dog heller ikke tale om en endelig prototype. Men bare et forsøg på at genskabe den rolige og glidende bevægelse, som man frembringer, når man triller en barnevogn med hånden.

- Jeg har brugt viskermotoren fra en Polo kombineret med et kædetræk, for at undgå at der sker pludselige stop i bevægelsen. Jeg er godt klar over, at der kan laves en smartere og mindre løsning. Det er jo det, jeg har brug for et økonomisk tilskud til at kunne udvikle videre på, siger 38-årige Anders Hansen til TV 2.

Opfinderen fra Møn har dog ikke opgivet sit projekt, fordi han ikke kom med i 'Vejen til Seier'. Han er sikker på, at der er brug for Louha (sammentrækning af hans kones navn, Louise Hansen) på markedet for artikler til småbørn.

- Min kone og jeg har haft stor glæde af den til vores yngste søn. Den har sparet os for meget tid, som vi har kunnet bruge på vigtigere ting end at stå og trille med barnevognen, lyder det fra trebarns-faren på Møn.

Engangs-shaker til lyndrinks

Mange af iværksætter-projekterne er tydeligvis blevet sat i verden for at opfylde et behov, som opfinderen selv har stået med.

Det gælder også for produktet Shake Up, en engangs-shaker med indbyggede ingredienser til lynhurtigt at lave forskellige typer af drinks, som er opfundet af 45-årige Jesper Langgaard fra Tilst ved Aarhus.

En engangsshaker skal gøre det nemt at blande en cocktail på 25 sekunder. Video: Rikke Museth Janniche

- Hvis man for eksempel vil lave en Strawberry Daiquiri, kræver det, at man skal indkøbe større mængder af forskellige ingredienser, som man måske kun får brugt en smule af. Og så kan det hurtigt blive dyrt at have en velforsynet hjemmebar, siger Jesper Langgaard, som netop har fundet på Shake Up for at undgå unødige indkøb.

Produktet består af et engangs-kit med en beholder, der er inddelt i fire små rum med hver sin ingrediens. Når man fjerner folien, der dækker ingredienserne, kan de hurtigt rystes sammen til en færdig drink.

Ifølge Lars Seier Christensen og hans rådgiver Torben René Larsen er der dog tale om et meget konkurrencepræget marked, når man bevæger sig ind på området for alkoholiske drikke.

- Det er jo forholdsvist nemt at efterligne, lød bekymringen fra Torben René Larsen, da han og Lars Seier tog en snak med Jesper Langgaard over telefonen.

Torben René Larsen mente desuden, at der allerede fandtes lignende produkter i handelen, hvilket iværksætteren fra Tilst dog kunne afvise.

Den endelige konklusion var, at Shake Up skulle puttes i "måske-bunken", og det kom så til at betyde, at projektet ikke slap gennem nåleøjet til programmet.

Mød flere iværksættere i andet afsnit af 'Vejen til Seier' lige nu på TV 2 PLAY - eller mandag 25. marts klokken 20.45 på TV 2.