Unge iværksættere blev smidt ud af tv-program – et halvt år senere har de fået et gennembrud

Sebastian på 25 og Patrick på 26, som begge har taleproblemer, blev valgt fra i ’Vejen til Seier’. Nu har de underskrevet en større kontrakt.

- Jeg er super træt af det!

Sådan lød kommentaren fra 25-årige Sebastian Schultz fra Vejle, da han og hans makker, 26-årige Patrick Jørgensen, blev sendt hjem fra iværksætterprogrammet 'Vejen til Seier' med den begrundelse, at de ikke var nået langt nok med deres projekt.

De to unge fyre blev dog lovet et beløb på 100.000 kroner af investor Lars Seier Christensen, hvis de kunne vende tilbage med en konkret plan for, hvordan de ville føre deres forretnings-idé ud i livet.

- Vi kunne godt tænke os at give jer et skub i den retning, sagde Lars Seier Christensen efter et samråd med sin mangeårige rådgiver, Torben René Larsen.

Sebastian og Patricks iværksætter-idé gik ud på, at de ved brug af kunstig intelligens ville udvikle en stamme-app, som skulle kunne hjælpe folk med taleproblemer til at tale mere klart og flydende.

Vendte stærkt tilbage

Et halvt år efter, at optagelserne til tv-programmet blev lavet, tog Sebastian Schultz og Patrick Jørgensen turen tilbage til Hotel d'Angleterre i København for at møde Lars Seier Christensen til en opfølgende samtale.

De to iværksættere kunne berette, at det gik rigtig godt med deres projekt.

Patrick og jeg er jo ikke kommet herover til København for sjov

Sebastian Schultz, 25-årig iværksætter 

Ikke alene var det lykkedes dem at få de 100.000 kroner fra Lars Seier til at yngle ved at skaffe yderligere 276.000 kroner i en såkaldt "Innobooster" fra Innovationsfonden. De havde også indgået et samarbejde med Alexandra Instituttet, som er eksperter i kunstig intelligens, og en software-ingeniør om at få udviklet en prototype til stamme-app'en, som skulle være klar 1. maj.

Men fyrene fra Vejle havde endnu en overraskelse i ærmet.

- Patrick og jeg er jo ikke kommet herover til København for sjov. Så derfor vil vi gerne komme med et tilbud til dig, lød det kækt fra Sebastian Schultz, som fortsatte:

- Tilbuddet hedder, om du vil springe på de sidste 900.000 kroner, hvis vores prototype fungerer i de pilotprojekter, vi skal teste af sammen med Center for Kommunikation?

De unge fyres direkte facon gjorde tydeligvis indtryk på Saxo Bank-milliardæren, som efter lidt ekstra udspørgen lod sig overtale.

- I er krafted'me frække, I to. Men okay! konkluderede Lars Seier Christensen med et grin.

Se videoklip øverst på siden fra mødet mellem de unge iværksættere og Lars Seier Christensen på Hotel d'Angleterre. Optagelsen er lavet til brug på Seiers blog af hans egen videofotograf

Store planer med stamme-app

At de to unge stammere har stor tiltro til deres projekt, viser sig også ved, at de nu har skiftet firmanavn fra "Kunstig Intelligens & Stammen" til det mere internationalt klingende "StutterTech".

Deres plan er, at stamme-app'en ikke bare skal gøre livet lettere for en del af de omkring 50.000 stammere i Danmark, men også ude blandt de cirka 90 millioner stammere, der findes på verdensplan. Alligevel har de ikke skruet forventningerne urealistisk op.

- Vi regner med at nå omkring 350.000 forbrugere worldwide. Der er jo flere faktorer, der skal tages hensyn til. For det første vil der være mange, der ikke har penge til at betale. For det andet er det ikke alle, der kan få gavn af app'en. Og for det tredje er der altid nogen, som ikke kan lide teknologi, og som hellere vil klare det selv for eksempel ved at gå på talekursus, forklarer Patrick Jørgensen.

Grunden til, at StutterTech-app'en ifølge det danske iværksætterpar gerne skulle blive mere effektivt end de produkter, der allerede findes på markedet, er, at den automatisk tilpasser sig den enkelte stammers individuelle behov.

- Den kunstige intelligens gør, at app'en kan lære at genkende forbrugerens talemønster. Den har sådan et trænings-dataset, der betyder, at den bliver bedre, jo mere forbrugeren taler, lyder det.

Rent praktisk fungerer stamme-app'en ved, at brugeren via et headset hører sig selv tale med en smule forsinkelse og derved får fornemmelsen af at tale i kor, hvilket har en gavnlig effekt på stammen.

Sebastian Schultz og Patrick Jørgensen forventer desuden, at de prismæssigt vil være konkurrencedygtige i forhold til de nuværende tekniske hjælpemidler til stammere, som er temmelig kostbare. 

Meningen er, at StutterTech app'en skal sælges som en abonnementsordning til anslået 195 kroner om måneden, hvor den første måned er en gratis prøveperiode.

Fælles problem førte til venskab

For Sebastian Schultz og Patrick Jørgensen var det paradoksalt nok deres taleproblemer, der førte til, at de for snart ti år siden kom i snak med hinanden.

De var netop begyndt på handelsgymnasiet i Vejle i 2010, da de mødtes første gang.

Det var sgu dejligt, at der faktisk også var en anden, der stammede ligesom én selv

Sebastian Schultz, 25-årig iværksætter

- Den første dag i klassen skulle vi allesammen præsentere os for de andre, og det var sgu dejligt, at der faktisk også var en anden, der stammede ligesom én selv. For det tog lidt af anspændtheden, husker Sebastian Schultz.

Da de begge er født med deres talehandicap, har de også begge måttet lide en del nederlag på grund af besværet med at udtrykke sig klart. Af samme grund brænder de meget for deres fælles iværksætterprojekt, som de har arbejdet på i tre år.

- Vi er super glade for at have fået en aftale på plads med Lars Seier, så vi kan trække på hans store netværk, samtidig med at vi har den økonomiske opbakning til at føre StutterTech-projektet ud i livet, siger Sebastian Schultz.

Aftalen med Lars Seier Christensens investeringsselskab, Seier Capital, lyder konkret på, at makkerparret afgiver 25 procent af deres virksomhed mod at få en investering på 900.000 kroner til videreudvikling af app'en. Investeringen er betinget af, at prototypen til app'en får positiv feedback fra mindst 50 procent af brugerne i et testpanel.

Derudover består aftalen af en option (en mulig investering) på yderligere 1,7 millioner kroner, som skal bruges på blandt andet markedsføring af det færdige produkt. For denne mulige kapitalindsprøjtning i 2020 skal parret afgive yderligere 15 procent af virksomheden. 

Se tredje afsnit af 'Vejen til Seier' lige nu på TV 2 PLAY - eller mandag 1. april kl. 20.45 på TV 2.